Tučnjava na Platku - 1
Tučnjava na Platku - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Sindikat policije Hrvatske odbacio je u nedjelju tvrdnje o pristranosti policije koja je prekršajno prijavila pet osoba u slučaju Platak, istaknuvši da "na policiji nije da sudi i presuđuje", a podržali su i zahtjev HGSS-a da se napad na njih kvalificira kao napad na službenu osobu.


"Posao policije u demokratskom društvu s trodiobom vlasti nije da sudi i presuđuje, nego da održava red i mir. (...). Odluku o krivcu i kaznama donosi nadležni sud", istaknuli su u priopćenju.

Oštro su odbacili tvrdnje da je primorsko-goranska policija postupala pristrano u prekršajnom prijavljivanju petero osoba zbog tuče na Platku. Incident se dogodio prošlu nedjelju, nakon što su trojica mladića u BMW-u, driftajući po skijaškoj stazi, upali u dublji snijeg i zaglavili se. Zatražili su od jednog pripadnika HGSS-a da im izvuče automobil, a kada im je objasnio da to ne može učiniti, napali su ga i udarali. HGSS-ovac je dobio više udaraca, među ostalim i nogom u glavu te se onesvijestio. U pokušaju razdvajanja i smirivanja situacije mladići iz BMW-a su udarili još nekoliko osoba te su troje od njih prevezeni u riječki KBC.

"Molimo da se smire tenzije", apelirali su iz sindikata, dodavši da treba pričekati završetak službenih istražnih radnji i odluku Državnog odvjetništva o navedenom slučaju.

Platak Pravnici odlučni protiv policije: "Noge i ruke MMA boraca predstavljaju čak i više od hladnog oružja!"

Zatražili su i izmjena zakona koji se tiču nasilja i javne sigurnosti kako se i ubuduće krivnja ne bi svaljivala na policijske službenike koji su, navode, u takvim situacijama dužni postupati po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Često temeljem njega policija je u obvezi prijaviti sve sudionike događaja pa tako i one koji se brane od napada, a ne samo one koji su započeli napad", ističu u priopćenju.

Zaustaviti pokušaje pravljenja razdora između MUP-a i HGSS-a

Iz policijskog sindikata najoštrije su osudili nasilje na Platku. Apeliraju i da se "prestane pokušavati napraviti razdor između djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gorske službe spašavanja".

Policija na Platku: Ilustracija - 4 Najnoviji razvoj slučaja napada na Platku: DORH naredio nove izvide!

Podržali su i zahtjev HGSS-a da se napad na njih

ove djelatnike kvalificira kao napad na službenu osobu.

"Želimo brz i potpun oporavak ozlijeđenom pripadniku HGSS-a, doista nitko nije zaslužio da ga netko napada i udara, a osobito ne predstavnici HGSS-a koji svakodnevno u zahtjevnim uvjetima spašavaju ljudske živote", istaknuli su u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju