Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobivaju pritužbe

Neprikladna dječja hrana u vrtiću, reagirao i sindikat: ''Nije to jedini problem''

Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27
Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27 Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27 Foto: DNEVNIK.hr Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 26 Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 26 Foto: DNEVNIK.hr Kreveti u vrtiću Vladimira Nazora - 25 Kreveti u vrtiću Vladimira Nazora - 25 Foto: DNEVNIK.hr Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 23 Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 23 Foto: DNEVNIK.hr +3 Oštećenja u vrtiću Vladimira Nazora - 21 Galerija 1/8 >>
Fotografije hrane koju dobivaju djeca dječjeg vrtića Vladimir Nazor u Zagrebu šokirale su javnost, a iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture poručuju kako je problema mnogo te da dobivaju pritužbe i o pogrešnom obračunavanju satnice i prekovremenih sati zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Na Facebook stranici Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) osvrnuli su se na slučaj vezano za stanje u zagrebačkom vrtiću Vladimir Nazor koji je šokirao javnost nakon što je jedna od ondje zaposlenih odgojiteljica istupila i objavila fotografije hrane u tom vrtiću.

"U dječjem vrtiću Vladimir Nazor u javnost su izašli mnogobrojni problemi vezani za ulaganje u objekte kao i za apsolutno neprihvatljivu prehranu. Ako uzmemo u obzir da su ove godine dječji vrtići u Zagrebu dobili značajna sredstva za redovno održavanje i fiskalnu održivost, pitanje je kako je moguće da se ovako nešto događa u praksi'', pitaju se u SOMK-u.

Međutim, dodaju, to nije sve: ''SOMK je posljednjih mjesec dana zaprimio cijeli niz pritužbi naših članova vezano za pogrešno obračunavanje satnice i prekovremenih sati na štetu zaposlenih u vrtiću, na što smo odmah reagirali.''

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje

''Neprihvatljiv je ovakav način upravljanja, a posebno je neprihvatljivo ne poštovati Zakon o radu i Kolektivni ugovor. Radnici i radnice u svim dječjim vrtićima trebaju biti na prvom mjestu, njihova materijalna prava i uvjeti rada ključni su za kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa i zadovoljavanje potreba djece sukladno njihovim razvojnim karakteristikama i Nacionalnom kurikulumu'', istaknuli su iz SOMK-a.

''Bez zadovoljnih radnika nema kvalitetnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i zato SOMK neće nikada stati u borbi za njihova prava i zato se situacija u dječjem vrtiću Vladimir Nazor mora bez odgode riješiti!", poručili su.

U komentarima se na objavu nadovezala i sama čelnica Sindikata Božica Žilić koja je naglasila kako se nada će se problem riješiti na pozitivan način za djecu, roditelje i radnike.

"Sada je na potezu Upravno vijeće koje će vjerujem donijeti ispravnu odluku. Bude li potrebe za daljnjim koracima spremno ćemo stati u obranu prava djece, roditelja i radnika dječjeg vrtića", poručila je Žilić.

Ravnateljica negira optužbe, iz Grada ju pozvali na razgovor

Podsjetimo, odgojiteljica u vrtiću Vladimir Nazor posvjedočila je kako je hrana loše pripremljena, nedovoljno termički obrađena te nije po normativima niti je ima dovoljno za svu djecu. Priložila je i fotografije spornih obroka, ali i prozvala ravnateljicu vrtića Ivanu Knezović za loš rad i neprimjeren odnos prema zaposlenima.

"Na poziciji je već deset godina, a rad joj je sve gori", rekla je odgajateljica za DNEVNIK.hr i dodala da nije problem samo u hrani već i u okolišu, ali i interijeru koji je, kaže, potrgan i neodržavan, a vrtić je za popravke i održavanje dobio novac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se uprava Šokantan slučaj u dječjem vrtiću u Zaprešiću: Dijete moralo vaditi kruh iz toaletne školjke

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

"Vrtić se raspada. U jednoj od soba prozor se uopće ne može otvoriti. Čak su roditelji ponudili donacije, no ona ih je odbila", posvjedočila je, ali i dodala da su u vrtiću međuljudski odnosi izuzetno loši te da se djelatnici međusobno mobingiraju dok ravnateljica vrijeđa i psuje, a boje je se i djeca.

DNEVNIK.hr o svemu je kontaktirao i Grad Zagreb, ali i ravnateljicu koja optužbe odbacuje. Vezano za prehranu u vrtiću iz Grada kažu da su održali sastanak s ravnateljicom, glavnom kuharicom i zdravstvenom voditeljicom vrtića kako bi se unaprijedili procesi pripreme obroka. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene