Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propast Imunološkog zavoda

Sindikat EKN-a: Zbog stečaja imunološkog zavoda lijekovi ubuduće dvostruko skuplji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upitan je i rad transfuzijskih centara koji zbog zabrane proizvodnje Imunološkog zavoda prikupljene plazme nemaju gdje pohraniti već se ona uništava i to ne besplatno.

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala objavio je priopćenje u kojem upozoravaju na katastrofalne posljedice nakon što je Imunološki zavod otišao u stečaj.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Banski dvori Mala škola izbora Što je Vlada Republike Hrvatske?

U priopćenju ističu kako, osim što će poskupjeti lijekovi i proizvodi koje je do sada proizvodio Imunološki zavod, u ledenicama i na skladišu stoje plazme i proizvodi koje ne smiju prodati vrijedni nekoliko desetaka milijuna kuna.

Evo kako do lijekova na recept u drugim državama članicama EU

'Vlada RH, točnije potpredsjednik za gospodarstvo, ministar zdravlja, ministar rada i mirovinskog sustava te ministar gospodarstva poslali su radnicima Imunološkog zavoda (192 radnika), koji su na kolektivnom godišnjem odmoru, 'srdačnu' božićnu i novogodišnju čestitku – Imunološki zavod nakon 120 godina tradicije i poslovanja ide u stečaj!

Nakon što su prije godinu i pol dana postavili stranačkog direktora, koji je, na sreću, ispravno i odgovorno, procijenio stanje i u dogovoru sa socijalnim partnerima, kroz program zbrinjavanja, riješio 143 radnika, očekivali smo odgovorno i pošteno postupanje Vlade RH, većinskog vlasnika Imunološkog zavoda. Na žalost, u srpnju 2013. godine Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izdaje zabranu nastavka proizvodnje, a vlasnik daje zadaću direktoru da predloži program dugoročnog rješenja problema Imunološkog zavoda.

Pronađena je zadovoljavajuća proizvodna hala u Svetoj Nedelji, dogovoreno je tko će raditi 'čiste sobe', tehnološki razrađen proces proizvodnje, ali je ostao ključni problem – tko će osigurati financijska sredstva kako bi se u roku šest mjeseci nastavila proizvodnja.

Za to vrijeme Imunološki zavod je imao sredstva za plaću radnika iz vlastitih izvora, a s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje dogovoren je program potpora za nastavak proizvodnje. Ministarstvo gospodarstva je na sastanku 20. studenoga 2013. godine obećalo da će za 30 dana predložiti program restrukturiranja.

Na žalost, vlasnik - Vlada RH, koja se kune da se projektna, a ne procesna, odobrila je 'projekt' stečaja, jer neće i ne želi kao odgovorni vlasnik osigurati potrebna sredstva za preseljenje i nastavak rada.

Nažalost, vlasnik Imunološkog zavoda se odlučio za stečaj čime je odlučio kako je Hrvatska dovoljno bogata da kupuje po višestruko većim cijenama uvozne lijekove i lijekove iz krvnih pripravaka. Imunološki zavod u ovome trenutku u svojim ledenicama čuva krvne plazme u vrijednosti 28 milijuna kuna, ali je ne smije prerađivati.

Uskladišteno je i 28 milijuna kuna vrijednih gotovih proizvoda koje ne smije prodati. Upitan je i rad transfuzijskih centara koji zbog zabrane proizvodnje Imunološkog zavoda prikupljene plazme nemaju gdje pohraniti već se ona uništava i to ne besplatno.

Takvim neodgovornim postupanjem Hrvatska ozbiljno ugrožava nacionalnu samodostatnost lijekovima iz plazme i tvrtku s 120 godina znanja, iskustva i tradicije namjerno uništava, a 190 radnika šalje na burzu. Ali što je novih 190 nezaposlenih u odnosu na 357 000 nezaposlenih u Hrvatskoj?

Činjenica je da će građani Hrvatske u budućnosti proizvode i lijekove, koje je proizvodio Imunološki zavod, plaćati najmanje dvostruko skuplje, a za to su najodgovorniji potpredsjednik Vlade RH za gospodarstvo, ministar zdravlja, ministar gospodarstva i ministar rada i mirovinskog sustava!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene