Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Što je Vlada Republike Hrvatske?

Banski dvori
Banski dvori Foto: Boris Kovacev/Cropix
U Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast.

 

 Što je Vlada Republike Hrvatske?

Vlada je nositelj izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, a obavlja je u skladu s Ustavom RH i zakonom. U obavljanju izvršne vlasti Vlada određuje, usmjerava i usklađuje provedbu politika i programa te u tu svrhu predlaže i donosi strategije, daje smjernice, donosi akte te poduzima druge mjere potrebne za uređenje odnosa iz područja svoje nadležnosti.

Vlada predlaže Hrvatskom saboru zakone i druge akte te državni proračun i završni račun, provodi zakone i druge odluke Hrvatskoga sabora, donosi uredbe za izvršenje zakona, vodi vanjsku i unutarnju politiku, usmjerava i nadzire rad državne uprave, brine o gospodarskom razvitku zemlje, usmjerava djelovanje i razvitak javnih službi te obavlja druge poslove određene Ustavom i zakonom.

Predsjednik Vlade

Predsjednik Vlade na čelu je Vlade Republike Hrvatske i zajedno s članovima Vlade odgovoran je za odluke koje Vlada donosi, a Vlada je odgovorna Hrvatskom saboru.

Predsjednik Vlade predstavlja Vladu, saziva sjednice i njima predsjedava, upravlja radom Vlade i potpisuje akte koje Vlada donosi. Predsjednik Vlade može članovima Vlade davati određene upute za rad, posebna zaduženja, odnosno zadaće te ih ovlastiti za provedbu i izvršavanje određenih projekata.

Banski dvori Dvorana za sjednice Vlade Foto: Damjan Tadic/Cropix

Uži kabinet

Članovi Užeg kabineta su predsjednik i dva potpredsjednika Vlade. Uži kabinet predlaže provedbu politike Vlade, prati ostvarivanje programa rada Vlade, razmatra važne zakonske prijedloge prije sjednice Vlade i usklađuje rad članova Vlade.

Na sjednicu Užeg kabineta mogu biti pozvani i ostali članovi Vlade, kao i druge osobe koje odredi predsjednik Vlade. Uži kabinet obvezno razmatra nacrte sistemskih zakonskih prijedloga i programske materijale kojima se mijenjaju bitni elementi sustava, a prije njihovog uvrštavanja u dnevni red sjednice Vlade.

  Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Sjednice Vlade

Vlada odlučuje natpolovičnom većinom glasova svih članova, a u slučaju da su glasovi podijeljeni, odlučuje glas predsjednika Vlade.

U radu sjednice Vlade s pravom odlučivanja sudjeluju samo članovi Vlade, a Vlada ne može odlučivati ako na sjednici nije nazočna većina članova Vlade. Predsjednik Vlade ili Uži kabinet mogu odlučiti da se sjednica Vlade održi i bez nazočnosti većine članova, s tim da odsutni članovi glasuju putem telefona ili telefaksom, odnosno elektroničkom poštom i tako donesena odluka potvrđuje se na idućoj sjednici Vlade prilikom usvajanja zapisnika.

Vlada iznimno odlučuje dvotrećinskom većinom glasova i to kad nadležnim institucijama predlaže: promjenu Ustava, udruživanje ili razdruživanje s drugim državama, promjenu granica Republike Hrvatske, raspuštanje Hrvatskog sabora ili raspisivanje državnog referenduma. Iznimno, u slučaju kad se Vlada ne može sastati (u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti Republike Hrvatske te velikih prirodnih nepogoda), Uži kabinet odlučuje o pitanjima iz djelokruga Vlade. Odluke Užeg kabineta potvrđuju se na prvoj sljedećoj sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

  Banski dvori Proces usvajanja zakona Foto: Vlada RH

Odnos Vlade i Sabora

Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Saboru. Nakon svečane prisege predsjednika i članova Vlade, ona postaje odgovorna Saboru Republike Hrvatske. Na tzv. ''aktualnom prijepodnevu'' saborski zastupnici imaju pravo postavljati pitanja Vladi. Vlada izvještava Sabor o svom radu, o politici koju provodi, u cjelini ili u pojedinom području, o provedbi zakona i drugih propisa te o drugim pitanjima iz svog djelokruga.

Osim toga, predsjednik Vlade jednom godišnje, na početku drugog redovitog zasjedanja Sabora, usmeno podnosi Saboru godišnje izvješće Vlade, dok na početku prvog godišnjeg zasjedanja Sabora podnosi izvješće o održanim sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene