Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović u Dalmaciji

'Sindikalni prosvjedi su izraz demokracije, Vladina politika nije promašena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović najavu sindikalnih prosvjeda ocijenio je izrazom demokracije, ali je napomenuo i kako je to signal da je potrebno poduzeti 'nove aktivnosti' za otvaranje radnih mjesta.

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako su najave sindikalnih prosvjeda u svibnju izraz demokracije, a manjak proračunskih sredstava signal da treba poduzeti "nove aktivnosti" za otvaranje radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Izmjene Zakona o radu: Sindikati najavljuju otpor sindikati na nogama Slijedi li nam vruća sindikalna jesen? "Ako se to pokuša lomiti preko koljena i na silu, mi ćemo znati odgovoriti" Slika nije dostupna 'Vlada se dodvorava MMF-u' Sever želi prosvjede: Preostaje nam samo dijalog ulice!

"Sindikati, naravno, vode borbu za bolji standard, u okviru toga su i prosvjedi, to je sve izraz demokracije i nemam što drugo dodati", rekao je Josipović danas u Svetom Kaji kod Solina, odgovarajući na upit kako komentira najave sindikata da će organizirati niz prosvjeda koji će početi 1. svibnja u Zagrebu.

>> Josipović: U Hrvatskoj ne razumijemo važnost investitora

A na upit je li manjak proračunskih sredstava u prva četiri mjeseca ove godine znak da je ekonomska i porezna politika Vlade promašena, Josipović je rekao "ne" dodajući da treba vidjeti koji su sve uzroci. "Ali očito je prvi glavni razlog pad proizvodnje, a što je sve razlog pada proizvodnje o tome se može razgovarati. To je signal da trebamo poduzeti nove akcije, nove aktivnosti (....), to smo svi skupa puno puta ponovili, dakle otvoriti radna mjesta, investicije; novi pogoni i novi rad", kazao je Josipović.

Na upit da komentira stajalište predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da javna potrošnja, izgleda, nije put za rješavanje financijske krize, Josipović je rekao da u svijetu i Europi, a ne samo u Hrvatskoj, postoje prijepori kako izaći iz krize.

"Postoje različiti pristupi kako svladati krizu i zapravo nitko, nažalost, nema recept. Probalo se rigoroznom štednjom, nije išlo, a sad se malo stvari relaksiraju", kazao je Josipović. Po njegovom riječima, vidjeli smo da su u onim zemljama u kojima se išlo na "rigorozna rezanja" stradali građanke i građani, a nije se postigao rezultat koji se očekivao.

"Očito, taj kotač, taj krug potrošnje i stvaranja novih dobara na neki način treba zadržati", zaključio je predsjednik Josipović.

Predsjedniik Josipović je danas u Svetom Kaji kod Solina posadio stablo masline na području braniteljske zadruge "Lintar" i tako postao kum zadruzi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene