Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Hrelja odgovorio na pitanje hoće li podržati mirovinsku reformu: "To je skup restriktivnih mjera"

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (Foto: Dnevnik.hr)
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Gost Dnevnika Nove TV bio je Silvano Hrelja, saborski zastupnik stranke HSU. On je komentirao mirovinsku reformu te otkrio hoće li joj dati svoj glas u Saboru.

Gospodine Hrelja, Ministar Pavić je prije nekoliko dana izjavio da su mirovine u ovoj godini rasle za rekordnih 2 cijela 75 posto - a to je ustvari rast od 70 kuna? Kako komentirate ovakvu izjavu, što može umirovljenik sa 70 kuna?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cilj ugradnja liftova HSU i službeno postaje član Amsterdamske koalicije: ''To je jedina oporba HDZ-u'' Slika nije dostupna Mirovinska reforma Oštre kritike na Vladin prijedlog: "Ministar i premijer ukrali su mirovine građana i postali grobari mirovinskog sustava"

67 ili 70-ak kuna je malo za prosječnu mirovinu, a još je manje za najniže mirovine. Nije to najveći rast, 2004. je u jednom polugodištu bio rast mirovina od četiri posto, ali rasta mirovina nikad dosta. Ovo u stvari nije rast, ovo je indeksacija utemeljena na zakonu i služi da se očuva kupovna moć mirovina itako svi oni koji danas pričaju o nekakvom ukupnom povećanju od pet posto, to nije istina. To je samo indeksacija kako bi se očuvala vrijednost mirovina. Na ovu razinu povećanja treba iduće godine u proračunu osigurati još dodatnu milijardu kuna, to je matematika velikih brojeva. Kad bi nekako povećao za još pet posto, to bi značilo još dvije milijarde treba osigurati iduće godine u proračunu.

Što ćete poduzeti da zaštitite interese umirovljenika, a i onih koji će to tek postati?

Mi se priključujemo svim aktivnostima sindikata i samostalno imamo svoju političku platformu. Mislimo da nije trebala ovakva reforma, nego da je trebalo reformom obuhvatiti i na drugi način urediti obiteljske mirovine, da se trebalo boriti protiv siromaštva prestankom penalizacije u 70. godini života najkasnije, i još mnogo mjera koje mi imamo. Naravno da ću se boriti, kao jedini predstavnik (umirovljenika) u Saboru i pokušavati objasniti kakve sve anomalije imamo u mirovinskom sustavu i predlagati ću poboljšanja.

Hoćete li premijeru dati svoj glas za ovu reformu?

Ova reforma je vrlo štetna. Ona se od strane Vlade naziva reformom, međutim to je jedan skup restriktivnih mjera i moj glas ne može ići za takvo nešto. Rado bi dao glas kad bi netko uredio obiteljske mirovine, da imamo te mirovine jednako kao i u Italiji, Austriji, Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama. Međutim o tome nema riječi, ima riječi o penalizaciji, o produženju radnog vijeka do 67 godina. To su u stvari mjere, a ne reformski potezi.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene