Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost na moru

EVO što savjetuju instruktori!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je taljanska turistica stradala na Braču prilikom pada padobrana vučenim gliserom, Ministarstvo pomorstva izvijestilo je kako se o nesreći na moru provodi istraga.

Oblik zabave koji je, u slučaju talijanske turistice na Braču završio tragično, vrlo je popularan diljem Jadrana. Instruktori tvrde da sigurnost treba biti prije svega.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone

Prije nego vozači jet skyja krenu na more, pozorno slušaju instruktora. 'Savjetujem im da prvih 100 metara idu polako, poslije toga na otvoreno more, 300 metara udaljenost od obale, 50 metara od ostalih brodova', rekao je Stjepo Ivančić, iznajmljivač jet sky-ova.

>> Objavljeni novi detalji o tragičnom padu djevojke s padobrana

Da bi bili što sigurniji, tu je sigurnosna narukvica koja vozača čuva i kada padne sa jet skya. 'Nosi se sigurosna narukvica zbog koje se pri padu u more jet sky automatski ugasi. Kad ta narukvica nije uključena volan skrene i jet sky ide u krug', kaže Ivančić.

Većina turista koji žele radosti na moru, po svoje plovilo dolazi prvi puta u životu. 'Nismo ovo ranije radili, ali voljeli bismo obići otoke i okolicu', rekla je turistkinja Ally iz Škotske. 'Jet sky nismo nikada vozili, jesmo ATV i slično, ali ne jet sky', dodao je njezin prijatelj Calvin.

I dok većina leži na plaži, najatraktivnije je u zraku: gliseri vuku padobrane, gosti cijelu okolicu gledaju sa 10 metara visine. U centru za zabavu na moru prvo se temeljito pregleda cijela oprema, od konopa do padobrana.

'Bez obzira radi li se o parasailingu, ili se radi o drugim vodenim sportovima tipa skijanja na vodi, tuba, banana, potrebno je nositi prsluke', rekao je Antun Perušina, voditelj centra.

Letjeli po zraku s padobranom, ili po valovima na gumenim tubama, pazi se na svaki detalj. Gliseri ne prelaze brzinu 15 nautičkih milja, a najbitniji dio opreme upravo su prsluci. 'Ne postoji situacija u kojoj će gost sjesti i krenuti na vožnju, a da nema zaštitni prsluk', kaže Perušina.

Nakon vožnje od desetak minuta, gliseri turiste vraćaju na plažu. Iako na odmoru, sigurnost je bitnija od svega. Tko želi opuštenije putovati, gliser je zamijenio veslima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene