Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pastiri nemoćni

Sibirski vukovi tamane stada u zadarskom zaleđu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učestali napadi vukova od kojih neki spadaju u vrstu takozvanih sibirskih uvezenih u ove krajeve na stada uznemirili su stanovnike zadarskog zaleđa.

Prijetnjama ne mogu stati na kraj jer zakon dopušta godišnji odstrel samo jednog vuka. Zbog toga, nemoćni pastiri su prisiljeni organizirati čak i noćna dežurstva pokraj ovaca i koza.

Pročitajte i ovo Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!" Stado ovaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ni lovci ni građani ne mogu ništa Vukovi napadaju, a gradskim su vlastima ruke vezane: "Od države samo tražim da ga uhvate i odvedu"

Zbog opasnosti od vukova, Marko gotovo danonoćno pazi na svoje stado. Iskustva su to nalik na noćnu moru. 'Kad vidim koliko je sati u ponoć, ja kažem, rano je puštati blago. Puštam u jedan sat, on me čeka. On me čeka. Čujem zvono, čeka me tu na 100 metara', ispričao je Marko Mamić iz Lišane Ostrovičke. 'Tu, tu je ćapao zubima. Evo tu!', pokazao je Marko.

Opasnost za stada ovaca i koza, ali i strah za njihove vlasnike. Čak i nadomak naselja. 'Dok sam bila tu kod stada, došao je vuk i zadavio jednu kozu. Dok sam ja trenutno došla do koze, vuk je odmah pobjegao', rekla je Helena Mamić. 'Kod mene je šteta najmanje 12 tisuća kuna. Šteta, ove godine. Otkada je Boga i naroda, ovako vukova nije bilo u ovoj Dalmaciji. Nije!', požalio se Marko.

Puno posla za vještake koji procjenjuju štetu. Na teren izlaze i nekoliko puta tjedno. Ugroženih stada sve je više. 'Kad gledamo globalno 2011., šteta je veća u odnosu na prethodnu za 40 do 50 posto', rekla je Ana Grgas, vještakinja za procjenu šteta.

Lovcima je, pak, odstrjel zaštićenog predatora strogo zabranjen. 'U posljednje vrijeme njihov izlov je dozvoljen samo na određenim mjestima, u određenim županijama obzirom na njihovu rasprostranjenost i njihov život tu, i to samo po jednog ili dva', rekao je Mate Radić, Lovački savez Zadarske županije. Ugroženim pastirima za to vrijeme preostaje tek čekati odštetu i čuvati ostatak stada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene