Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametno korištenje EU fondova

Novo ruho bisera Jadrana: "Nijedan grad u Hrvatskoj nije napravio toliku pozitivnu transformaciju"

Aktualno Galerija Šibenik - 4 Šibenik - 4 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik - 3 Šibenik - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šibenik - 2 Šibenik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šibenik - 1 Galerija 1/4 >>
Gotovo 10 godina na raspolaganju nam je novac iz europske blagajne, a Šibenčani su po tom pitanju apsolutni rekorderi u Hrvatskoj. Krešimirov grad sve je poželjniji za život. U bivšim vojarnama rađaju se neke nove priče, tvrđave su postale pravi mamac za turiste. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

U gradu ima 3000 turista. Neki su tu prvi put, a neki se Šibeniku vraćaju.

"Doista je lijep grad. Ima prošlost koju volim. Tu sam drugi put, ali moja je obitelj ovdje prvi put. Uživamo", rekla je Lenka iz Slovačke. "Prvi put smo uopće u Hrvatskoj i lijepo nam je", dodala je Martha iz Nizozemske.

Rijetki zaobiđu revitalizirane tvrđave. Jednu morsku i tri kopnene. Da nije novca iz europskih fondova, tko zna kad bi one dobile novo ruho.

"Zapravo, mi smo izračunali, kad bismo čekali novac od Ministarstva kulture, to bi potrajalo nekih 70-80 godina da se tvrđave obnove", poručio je Josip Pavić iz Tvrđave kulture Šibenik.

Ovako su obnovljene u nepunih 10 godina.

Pročitajte i ovo Nalet vlaka kod Šibenika - 3 završen očevid FOTO Policija objavila detalje teške nesreće kod Šibenika, u kojoj je vlak naletio na automobil

"Međutim, onaj efekt. Imate onaj kamenčić, kad ga bacite u more i nastanu valovi, ta revitalizacija grada Šibenika ili stare gradske jezgre, počela je s tvrđavama, ali su je prepoznali naši sugrađani, koji su prepoznali da se može živjeti i nadograditi svoj život od turizma", istaknuo je Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

U strategiji Grada stoji: više je od stotinu projekata koji su se financirali ili će se financirati novcem iz europske blagajne. Zasad je potrošeno 180 milijuna eura. Resorni ministar stoga je jasan.

"Nijedan grad u Hrvatskoj nije napravio toliku pozitivnu transformaciju kao što je to napravio Šibenik. On je danas jedan otvoreni grad, moderan, suvremen, rekao bi pomalo čak i alter-grad" izjavio je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Dodaje, nije poanta u tome koliko je novca, već na koje se projekte on troši. Primjerice, gradnjom podzemne garaže u srcu grada riješio se prometni kolaps, studente čeka useljenje u Studentski dom Palacin, prije koji dan na Zlarinu su otvorena vrata Centra za koralje, a na mjestu bivše vojarne niknut će Centar za mlade.

Pročitajte i ovo Hrvatsku je posjetilo više od 700 filantropa iz cijelog svijeta 20 godina rada Dalmaciju posjetilo 700 filantropa! Evo gdje su sve bili, što su radili ali i o čemu su razgovarali

"Jedan sveobuhvatan kapitalan projekt. Više od sedam milijuna eura za kojeg smo osigurali sufinanciranje iz ITU mehanizma", napomenuo je Petar Mišura, pročelnik za EU fondove.

No, EU fondovi Šibeniku su, kažu u gradskoj upravi, samo alat. Kojim se očito dobro koriste i ne namjeravaju stati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene