Budući da su već sad cijene u trgovinama niže, potrošače često buni je li ključ samo u nazivu ili će sezonsko sniženje donijeti stvarno još niže cijene. O čemu se zapravo radi, otkrila nam je direktorica Sektora za trgovinu HGK-a, Tomislava Ravlić.

Galerija


Prema zakonu o zaštiti potrošača, od 1. srpnja počinju ljetna sezonska sniženja, to je sezonski rok koji traje 60 dana. "Tada se jedino snižena roba može prodavati pod nazivom sezonsko sniženje", kaže Tomislava Ravlić.

Vezani članci Energetska pločica, ilustracija (Foto: Getty Images) Ministarstvo iz prodaje povuklo popularnu energetsku pločicu zbog greške na deklaraciji Londonderry (Foto: Dnevnik.hr) Sjeverna Irska zbog Brexita doslovce hoda po rubu nasilja: "Sve je moguće. To je ono što nas plaši"

Danas počinju popusti koji će se odvijati u tri kruga. Nakon 20. srpnja počinje drugi krug sniženja, kada će ta cijene biti još niže. “Finalno sniženje je između 10. i 15. kolovoza. Tada bi cijene trebale biti iznimno prihvatljive“, rekla je Ravlić.

Ljudi se često znaju požaliti da ta sniženja u Hrvatskoj nisu ista kao i u inozemstvu, no Ravlić ističe suprotno. “Ne bih se složila s tom izjavom, u posljednje tri godine i naši trgovci daju sniženja od 70 ili vrtoglavih 80 posto koja se znaju naći“, objasnila je Ravlić. Priznaje da možda to prije nije bilo tako, no sada se takva sniženja mogu pronaći i u Hrvatskoj.

Tijekom sezonskih sniženja nekoliko godina unatrag rezultati pokazuju da Hrvati troše 30 posto više nego za vrijeme nekog regularnog mjeseca.

No polako s karticama, treba nešto ostati i za godišnji odmor.

Utječu na živote 500 milijuna Europljana: Evo koje su ovlasti šefova najvažnijih europskih tijela

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr