Budući da su već sad cijene u trgovinama niže, potrošače često buni je li ključ samo u nazivu ili će sezonsko sniženje donijeti stvarno još niže cijene. O čemu se zapravo radi, otkrila nam je direktorica Sektora za trgovinu HGK-a, Tomislava Ravlić.

Galerija Sanja Vištica razgovara s direktoricom sektora za trgovinu Tomislavom Ravlić o sezonskim popustima (Foto: Dnevnik.hr) Direktorica sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić (Foto: Dnenvik.hr) +0 Sniženje, ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Prema zakonu o zaštiti potrošača, od 1. srpnja počinju ljetna sezonska sniženja, to je sezonski rok koji traje 60 dana. "Tada se jedino snižena roba može prodavati pod nazivom sezonsko sniženje", kaže Tomislava Ravlić.

Vezani članci Kvarenje uređaja: Nova pravila za potrošače - 3 Nova pravila za potrošače, ali i trgovce: ''Ako je uređaj jeftin, ne može biti kvalitetan'' Sanja Vištica Reporterku Nove TV potres zatekao baš u seizmološkoj službi: "Skamenila sam se. Seizmolog je odmah rekao da će biti mrtvih i ranjenih"

Danas počinju popusti koji će se odvijati u tri kruga. Nakon 20. srpnja počinje drugi krug sniženja, kada će ta cijene biti još niže. “Finalno sniženje je između 10. i 15. kolovoza. Tada bi cijene trebale biti iznimno prihvatljive“, rekla je Ravlić.

Ljudi se često znaju požaliti da ta sniženja u Hrvatskoj nisu ista kao i u inozemstvu, no Ravlić ističe suprotno. “Ne bih se složila s tom izjavom, u posljednje tri godine i naši trgovci daju sniženja od 70 ili vrtoglavih 80 posto koja se znaju naći“, objasnila je Ravlić. Priznaje da možda to prije nije bilo tako, no sada se takva sniženja mogu pronaći i u Hrvatskoj.

Tijekom sezonskih sniženja nekoliko godina unatrag rezultati pokazuju da Hrvati troše 30 posto više nego za vrijeme nekog regularnog mjeseca.

No polako s karticama, treba nešto ostati i za godišnji odmor.

Utječu na živote 500 milijuna Europljana: Evo koje su ovlasti šefova najvažnijih europskih tijela Martna Bolšec Oblak objašnjava funkcije i ovlasti unutar EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Martna Bolšec Oblak objašnjava funkcije i ovlasti unutar EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju