Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplava i u nacionalnom parku

FOTO Šetnice na Plitvicama pod vodom; turistima ne smeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog povećanog vodostaja Korane koja izvire iznad Plitvičkih jezera, i pojačanih oborinskih voda, ovih su dana obilniji slapovi na Plitvicama, te su naplavljene šetnice Nacionalnog parka, no to ne šteti turističkih obilascima, doznaje se danas u Upravi Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Jučer su dva od tri pristaništa bila pod vodom i elektrobrod nije prevozio turiste, ali je danas samo jedno pristanište izvan funkcije, tako da je otvorena duga linija jezerom Kozjak.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju obljetnica pogibije Josipa Jovića Krvavi Uskrs Obilježavanje 32. godišnjice pogibelji Josipa Jovića: "To je bio početak Domovinskog rata" Slika nije dostupna Obljetnica pogibije Josipa Jovića Milanović: ''U Mađarsku ni ne idu vojnici, idu zapovjednici. To je finta''

Ovako povišen vodostaj jezera nije uobičajen, ali ne može se govoriti o štetnom djelovanju voda, jer nas čeka samo neznatan trošak popravka malog djela drvenih šetnica, rekao je glasnogovornik NP-a Ognjen Borčić. Trenutačno je na Plitvicama pet do šest tisuća turista iz svih krajeva svijeta, dodao je.

FOTO - DRAMATIČNE SATELITSKE SNIMKE: Pogledajte poplavljena područja Hrvatske

Borčić ističe kako za turiste nije opasno šetati po mokrim šetnicama i stazama, jer ih nadzornici diljem staza upozoravaju gdje je sklisko i pomažu im. Ravnateljica NP Natalija Božićević kaže da su slapovi prekrasni i turisti su oduševljeni, a „čak i ako izađu mokrih nogu, oduševljeno hvale doživljaj, ljepotu i čistoću plitvičkih voda“.

No, zbog činjenice da je dio šetnica na Plitvičkih jezerima poplavljen ovih dana turisti plaćaju ulaznicu 55 kuna, što je popust od 50 posto redovite cijene. Neki turisti dolaze upravo zbog obilnih Plitvičkih slapova, a neki su potaknuti sniženjem cijena, navode iz Uprave Nacionalnog parka.

Prema najnovijim podatcima Plitvice je ove godine, do 10. rujna, posjetilo 948.000 posjetitelja, uglavnom stranih turista, a u danima pred nama očekuje se milijunski posjetitelj. Bit će to vjerojatno polovicom idućeg tjedna. Mlijuntnom gostu darovat ćemo smještaj u srednjoj Dalmaciji s obilaskom nekoliko hrvatskih lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, rekla je ravnateljica Božićević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene