Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nerazumijevanje resorsnog ministarstva'

Seljaci Slavonije i Baranje podržavaju najavljeni prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas su na konferenciji za novinare u Đakovu rekli da podržavaju prosvjede seljaka, najavljene za 10. lipnja u Zagrebu, te su prozvali Ministarstvo poljoprivrede i ministra Božidara Pankretića za, ocijenili su, teško stanje u stočarstvu i ratarstvu, odnosno u mljekarstvu.

Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo, i sam proizvođač mlijeka, rekao je kako poziva ministra Pankretića da za 30.000 kuna mjesečno vodi njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, farmu muznih krava, i da ih on izvede ih teške situacije, a da, ne uspije li u tome, materijalno odgovara za to. 'Jer, ja u ovim uvjetima, s ovakvom politikom Ministarstva poljoprivrede prema domaćim mljekarima, mjesečno proizvodnim gubitak od 35.000 kn, a dosad sam uredno podmirivao svoje obveze. Drugi, veći mljekari, sada mjesečno trpe i 150.000 do 200.000 kuna gubitka', rekao je Laslo, podsjetivši na donedavno vrijeme kada je, ocijenio je, mljekarstvo i podizanje farmi, praćeno Operativnim programom razvoja govedarstva, bilo u uzlaznoj putanji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mljekari nastavljaju prosvjed Minuta šutnje za hrvatsko selo: 'Ne bučite da ne probudite ministra' Slika nije dostupna 'Nezakonit sporazum' Mljekari ne posustaju: Tužit ćemo državu i prerađivačku industriju!

'Pogrešna politika'

'No, zbog pogrešne politike i nerazumijevanja resornog ministarstva, danas su domaći mljekari u teškoj situaciji; litra mlijeka ne bi smjela biti manja od tri kune jer proizvođača košta 2,30 do 2,50, a ona s premijom na mom primjeru iznosi samo 1,98 kuna', kazao je Laslo. Dodao je kako su proizvođači mlijeka i na udaru zbog, kako je ustvrdio, 'neograničenog uvoza jeftinog i nekvalitetnog mlijeka iz BiH, koje je nepoznate kvalitete i podrijetla'.

'Samo protok mlijeka kroz Bosnu do Hrvatske'

'To mlijeko očito ima samo protok kroz Bosnu do Hrvatske jer BiH ne proizvodi dovoljno mlijeka ni za Sarajevo. Za taj je uvoz u Istri osnovana agencija koja je za to dobila dozvolu samog Ministarstva poljoprivrede što je direktna šteta domaćoj proizvodnji', izjavio je Laslo.'Seljaci ne traže poticaje i kapitalna ulaganja nego samo realnu cijenu svojih proizvoda. Ministar Pankretić za takvo teško stanje ne može dati ostavku nego za to mora odgovarati', poručio je Laslo. I tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević rekao je kako ZUSSB i Hrvatski seljački savez pojedinih slavonskih županija neće dozvoliti da ovogodišnja cijena pšenice bude ispod 1,22 kune po kilogramu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene