Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovalo više od tisuću seljaka

Seljaci odustali od prosvjeda, ali ne i od svojih zahtjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 14 sati seljaci iz kontinentalnih županija, koji su od 12 sati prosvjedovali nezadovoljni stanjem u agraru, neisplatom poticaja i najavljenim smanjenjem proračuna za poljoprivredu, počeli su napuštati prosvjedne punktove.

Prema riječima Stjepana Kunovca, predsjednika Stožera za obranu poljoprivrede, na svim punktovima u kontinentalnim županijama bilo je oko 200-tinjak traktora i više od tisuću seljaka, kojima nije bio cilj blokiranje prometnica već ukazivanje na neizdrživu situaciju u hrvatskom agraru.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

U dogovoru s predsjednicima pojedinih udruga na terenu dogovorili smo 'povlačenje' do daljnjega, kazao je, dodavši kako su zimske temperature i snijeg razlog prekidanja prosvjeda 'koji se za sada može zvati prosvjed upozorenja'.

Ne odustajemo od zahtjeva da nam se poticaji u iznosu od oko 2,8 miijarde kuna isplate do 29. veljače kako proljetna sjetva ne bi propala, a između ostalog i dalje tražimo da nas hitno primi premijer Zoran Milanović, kazao je Kunovec.

Ocijenio je kako se i unatoč izuzetno teškim vremenskim uvjetima u prosvjed uključio dovoljan broj prosvjednika 'koji su pokazali da im je voda uistinu došla do grla'.

Rekao je kako nije točna izjava ministra poljoprivrede da su prosvjednici trebali kod njega doći na razgovor, jer su to tražili, a nije ih primio niti pozvao da zajednički pokušaju riješiti probleme.

Danas nastavljamo razgovore s predstavnicima seljačkih udruga oko dogovora što dalje, a to svakako podrazumijeva organiziranje masovnih prosvjeda ukoliko nas ne shvate ozbiljno, rekao je.

U Osječko-baranjskoj županiji prema riječima organizatora bilo je najviše punktova gdje su prosvjedovali seljaci, čak devet.

Matija Brlošić, predsjednik đakovačke Udruge 'Brazda' rekao je kako su seljaci očekivali da će ih premijer primiti do jučer , ali da to nažalost nije učinio.

Uglavnom, bit ćemo na galeriji u Hrvatskom saboru kada se bude izglasavao proračun 'odakle ćemo promatrati saborske zastupnike kako se odnose prema problemu sela i hrvatskog agrara'.

Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, rekao je kako bi 'bilo pošteno da su saborski zastupnici, ali i svi drugi dužnosnici prvo srezali svoja primanja, a onda se odlučili na rezanje sredstava seljacima'.

Ako je točno da se radi o smanjenju proračuna za poljoprivredu od milijarde kuna 'naša je sudbina zapečaćena i jedini način je da se na cesti borimo za svoja prava', kazao je Laslo.

I Laslo i Brlošić smatraju kako nije točno da su seljaci razjedinjeni, premda, kako je rekao Brlošić, 'uvijek ima onih koji misle drukčije, a na to imaju pravo'.

Cijenim da smo u najvećem postotku postigli jedinstvo kada je u pitanje rješavanje teške situacije u agraru.

Laslo je najavio da ukoliko se ne riješe njihovi problemi slijede masovni prosvjedi 1. ožujka.

Poljoprivrednici su se u Brodsko-posavskoj župniji po velikoj hladnoći okupili na prosvjedima na tri lokacije - na županijskoj cesti u Rešetarima, u Lužanima kod izlaza na autocestu, te na državnoj cesti kod Velike Kopanice, dok se prosvjedi u Đakovštini održali na pet prosvjednih mjesta.

Prosvjedi su održani u organizaciji Stožera za obranu poljoprivrede, koji je osnovala Hrvatska poljoprivredna komora. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene