Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna sudbina zlatnog zrna

Seljaci će na pšenici 'debelo' ostati dužni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se ministar financija preznojava zbog pšenice, žetva je pred vratima. Seljaci su nervozni jer će, kako sada stvari stoje, ostati kratkih rukava. Ne samo da neće zaraditi, već će na pšenici 'debelo' ostati dužni.

Zadnji pregled prije žetve, za pet dana Zvonimir Cerenko će sa strojevima u prve otkose. I to je jedino što o pšenici zna. 'Mi ne znamo kome ćemo je prodati, ni pošto ćemo je prodati, ni hoćemo li je prodati. Ništa ne znamo', rekao je Cerenko te dodao kako je nakon plaćanja troškova njegova plaća manja od 5.000 kuna. Proizvede li šest tona po hektaru i dobije li kunu za kilogram, ratara proizvodnja stoji osam i pol tisuća kuna, a prihodovat će osam tisuća. Na kraju priče ostat će kratak 500 kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

>> Vladini predstavnici s pregovora pobjegli od novinara

'Tko lud proizvodi nešto na čemu gubi? Nema nikakve strategije, sije se napamet. Kad se sije napamet, kad država ne vodi o tome brigu, a treba je jer daje poticaje, sad je dužna voditi brigu kud će s tom robom i kome će se to prodati', rekao je Stanko Zdravčevć, tajnik ZUSSUB-a. Hrvatska će, zato, opet imati više pšenice nego što joj treba. Napuniti silose nije teško, teško je naći novac za nju. Sudbina Zvonimirove pšenice više nije u njegovim rukama. Da je uređenoga tržišta, prodao bi je na burzi, no u Hrvatskoj se to, već deset godina, rješava, prosvjedima na cestama.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene