Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grbin poslušao Ustavni sud oko referenduma

Šeks se zahvalio Peđi Grbinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peđa Grbin u ime odbora za ustav predložio je prihvaćanje tri pristigla amandmana iz redova HDZ-a. 'Činimo to kako nam nitko ne bi mogao prigovoriti da ne poštujemo upozorenje Ustavnog suda', rekao je.

Naime oporba je tražila da se odluka o raspisivanju referenduma, o kojoj se jučer raspravljalo pri glasovanju, izmjeni na način da piše kako građani na referendumu odlučuju o izmjeni Ustava i Sabor prihvaća tu odluku.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka Peđa Grbin nove nesuglasice Grbin o zloglasnom kaznenom djelu: "Želi zaustaviti Reuters". Odgovorili mu iz redova HDZ-a

Takva je bila i preporuka Ustavnog suda, koji se protivio nakani SDP-a i Peđe Grbina, koji su kao prijedlog stavili formulaciju po kojoj se dalo zaključiti da će nakon referenduma, bez obzira na volju građana, moći odlučivati drugačije.

>> EVO što sve stranke žele promijeniti u Ustavu

'Energično i snažno podupiremo ovakvu odluku', rekao je Vladimir Šeks i u nekoliko navrata zahvalio se predsjedniku odbora za Ustav, Peđi Grbinu, koji je uvažio kritike, izmedu ostalog i koje su dolazile iz njegove stranke. 'Hvala vam, puno vam hvala što ste uvažili oporbene amandmane', rekao je Šeks.

Referendum će se i po izmijenjenoj odluci održati 1. prosinca, volja građana za zastupnike će biti obvezujuća, a o izmijenjenoj odluci glasovat će zastupnici sutra.

Ni na kraj pameti...

'Nakon preporuke Ustavnog suda svima je već bilo jasno kako nikom ne pada na pamet, da nakon odluke građana donesu drugačiju odluku', rekla je Ingrid Antičević Marinović, pojašnjavajući kako je njoj jasno da joj HDZ ne vjeruje, jer je to takva stranka.

Vladimir Šeks joj je odgovorio kako nije u pravu i podjsetio da je na odboru za zakonodavstvo, kojem je ona prdsjednica i nakon preporuke Ustavnog suda i dalje bila zagovornik odluke koju će danas mijenjati. 'Unatoč vašem zagovoru ja vam se ipak zahvaljujem', poručio je Šeks, kojeg je Antičević Marinović potom optužila za manipulaciju.

Peđa Grbin još je jednom pijasnio svoje tumačenje i postupke. 'S obzirom da ste jučer vi iz HDZ-a u više navrata govorili da mi želimo obmanuti javnost, mi sad prihvaćamo vaše amandmane. SDP nikad neće obmanjivati hrvatske građane', rekao je Grbin. On je kao prdsejdnik Odbora za Ustav još jednom rekao kako je pri svojem tumačenju i dalje uvjeren da je njegova odluka, po kojoj nakon građanskog referenduma, tek počinju ustavne promjene, koje su u rukama politike, dobra. Ponavio je kako nakon naputka Ustavnog suda, za njega nije bilo nikakve dvojbe da se odluka Ustavnog suda mora poštivati.

'Mučnina' u HNS-u

HNS-ov Goran Beus Richemberg kazao je da mu je u želucu zlo, što se raspravlja o ovakvom referendumu, ali isto tako kazao je da kao zastupnik mora čuvati Ustav pa ne vidi razloge za sreću, no ponovio je kako osim amandmana postoji i prijedlog Jadranke Kosor da Sabor od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti postavljenog referendumskog pitanja. To je, istaknuo je Beus, ono što je i on tražio na odboru.

s Beusom se slaze i predstavnik GONG-a Dragan Zelić i apelira na zastupnike da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti. Kaže da bi to bio i dobar test demokratičnosti Ustavnog suda.

Gorčina

'Prihvaćanjem ovih amandmana mi pokazujemo poštovanje Ustavg suda, ali s gorčinom', rekao je Nenad Stazić, upozorivši kako HDZ likuje što je iza niih stao Ustavni sud, a Stazić je izrazio strah 'kamo će to sve odvesti'

Dragutin Lesar koji je istu stvar tražio, kaže da se cudi 'plakanju i jadikovkama onih koji su ustavnim primjenama iz 2010. ostavili veliku rupu za ovakve situacije.' Ponovio je kako Ustavni sud još nema trinaestog suca, da Zakon o referendumu nije uređen.

Referendum će se i po izmijenjenoj odluci odrzati 1. prosinca, volja građana za zastupnike će biti obvezujuća, a o izmijenjenoj odluci glasovat će zastupnici sutra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene