Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks: HDZ za čisti parlamentarni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za Ustav i član HDZ-ova Predsjedništva Vladimir Šeks izjavio je kako će HDZ poduprijeti inicijativu da Hrvatska uvede čisti parlamentarni sustav.

Šeks je novinarima u Saboru rekao kako će se Odbor sastati 10. ožujka i razmotriti desetak do sada pristiglih inicijativa za izmjene Ustava.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda

Ranije su spominjane inicijative da se promijene ustavne odredbe o referendumu i povjeravanju mandata za sastavljanje Vlade, da se ukine zastara za ratno profiterstvo i pretvorbeni kriminal, uvede obvezno srednje školovanje i u preambulu vrate Bošnjaci i Slovenci. Ured za državnu reviziju tražio je da državna revizija postane ustavnom kategorijom, a pučki pravobranitelj Jurica Malčić traži proširenje ovlasti.

Šeks, međutim, ključnom smatra inicijativu ustavnog stručnjaka Smiljka Sokola da se uvede čisti parlamentarni sustav, ali ističe da bi takva ustavna promjena na snagu stupila tek po isteku mandata predsjednika Stjepana Mesića.

Šeks nije mogao precizirati koje bi se ustavne ovlasti predsjednika Republike mijenjale.

Rekao je kako u različitim zemljama postoje različita rješenja, ali i da bi se vjerojatno ukinule ovlasti predsjednika nad obavještajnim službama.

Najavio je da će Odbor za Ustav osnovati radnu skupinu koja će načelno utvrditi ustavna rješenja koja mogu dobiti potporu dvotrećinske većine u Saboru.

Smiljko Sokol ovih se dana kroz medije zauzeo za promjenu sadašnjeg sustava, koji naziva 'četvrtpredsjedničkim', jer, kako kaže, zahtijeva 'osebujnu ustavnu kohabitaciju Vlade i predsjednika'.

Sokol upozorava da bi postojeće rješenje u budućnosti moglo dovesti do političke i ustavne krize, jer Vlada, iako vodi unutarnju i vanjsku politiku, u nizu situacija mora tražiti suglasnost predsjednika.

Zalaže se da se izvršne ovlasti daju isključivo Vladi, a da predsjednik dobije ovlasti u zastupanju države, kao što je slučaj u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Češkoj i Sloveniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene