Europska komisija po drugi je put tužila Republiku Hrvatsku zbog brda troske kod Biljana Donjih. Čini se da je druga tužba pred Europskim sudom možda ipak pomaknula stvari s mrtve točke, a više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Galerija Crno brdo - 1 Crno brdo - 2 Crno brdo - 3 +4 Crno brdo - 4

Crno brdo kod Biljana Donjih i dalje se nalazi 50 metara od kuća, a mještanin Petar kaže: ''To je sramota za cijelu državu Hrvatsku i za hrvatski narod.''

Zbog te sramote koja je tu stigla iz propale šibenske Tvornice elektroda i ferolegura, Europska komisija drugi je put tužila Republiku Hrvatsku pred Europskim sudom jer nije sanirala i zbrinula trosku i ne brine se o životima i zdravlju mještana Ravnih kotara.

Čak 140.000 tona troske u Biljanima Donjim leži 13 godina. Problem dosad nisu uspjela riješiti četiri ministarstva i četiri vlade.

Dok je za državu riječ o nusproizvodu, za Sud je riječ o otpadu. Tri ministarstva rade na rješavanju problema, a plan države je da na tome sad nešto i zaradi. Čelni čovjek Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je: ''Moje Ministarstvo naručilo je od Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu procjenu ukupne vrijednosti troske.''

U iduća tri tjedna, kaže, procjena će biti dovršena, a potom ide javna nabava i prodaja troske. Prema procjeni staroj pet godina, troska je bila 17,5 kuna po jednoj toni. Zainteresiranih kupaca ima, kaže ministar.

Kamera Dnevnika Nove TV otkriva da troske nema samo u Biljanima, nego i u susjednim Veljanima. ''Pokušali smo doznati tko je i kada trosku dovezao u Veljane, na čijem je terenu i u koje svrhe, no bezuspješno, a jednako kao i u Biljanima, čini se da ni ovdje troska nije adekvatno zbrinuta'', kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

No u Veljanima troska nije kraj kuća, za razliku od one u Biljanima, gdje su mještani umorni od obećanja. Ipak, tvrde da u posljednje vrijeme vide da se nešto događa, odnosno da se netko oko brda mota. Ljubica kaže da je čula kao da je netko nešto bušio, ali Petar baš i ne vjeruje da će napokon živjeti bez crnila pred nosom: ''Ja sam skeptik jer meni nisu prvi put lagali.''

Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatskoj prijete financijske sankcije: ''Država se 10 godina poigrava sa zdravljem ljudi''

Poziv: TEF (ne)riješiv problem za Šibenik - 3 Ekobomba u srcu Šibenika - pronađen jedan od najkancerogenijih spojeva, a stručnjak poručuje: "Ne bih se tu kupao i jeo ribu"

Ogluši li se Hrvatska i ovaj put na upozorenja Europske komisije, to može dovesti do financijskih sankcija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju