Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Spada li to u humanitarnu aktivnost?"

SDP Splita: Grad je trebao inicijativi "Narod odlučuje" naplatiti korištenje javne površine za prikupljanje potpisa

Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Počelo prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Splitski SDP u četvrtak je priopćio kako su gradske vlasti trebale naplatiti građanskoj inicijativi "Narod odlučuje" korištenje javne površine u Splitu za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu Republike Hrvatske.

"S obzirom na to da se radi o političkoj aktivnosti, a ne o organiziranju priredbi, humanitarnog i drugog sličnog sadržaja, Grad Split trebao je naplatiti korištenje javne površine sukladno Odluci o davanju u zakup javnih gradskih površina", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Podsjeća se da je Grad Split za razliku od, kako navode mediji, Zagreba i Osijeka, bez novčane naknade dao Građanskoj inicijativi "Narod odlučuje" na korištenje javne površine za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu Republike Hrvatske.

"Je li to primjena u praksi politike uvođenja reda, po kojoj komunalni red vrijedi za svakoga podjednako?" pita splitski SDP i dodaje da ako komunalni red vrijedi za svakog podjednako, onda političke inicijative za svoje aktivnosti trebaju plaćati zakup javne gradske površine.

"Spada li možda politička inicijativa za promjenu izbornog sustava u aktivnosti humanitarnog karaktera? Ili se politika gradske vlasti o uvođenju reda primjenjuje tek od prigode do prigode, a pravila fleksibilno interpretiraju 'po savjesti'?" kaže se u priopćenju.

"S obzirom na to da je HDZ-ova gradska vlast, koristeći gradske resurse, odlučila sponzorirati Građansku inicijativu 'Narod odlučuje', bilo bi korektno od inicijative da istaknu obilježja sponzora, primjerice 'Split je glavni' ili 'HDZ zna'", poručuje splitski SDP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene