Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presica ispred Sabora

Još nije poznat broj prikupljenih potpisa, inicijativa "Narod odlučuje" optužila Grbina da "sustavno iznosi laži"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici inicijative "Narod odlučuje" održali su izvanrednu konferenciju za medije ispred zgrade Hrvatskog sabora.

I za danas je inicijativa "Narod odlučuje" sazvala konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na ranije izjave Peđe Grbina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izbornom zakonu Inicijativa Narod odlučuje zbog slučaja Rimac traži ponovno prebrojavanje potpisa na referendumu Slika nije dostupna upozoravaju na nepravilnosti Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum: ''Dvije glavne osobe su USKOK-ovi osumnjičenici''

Podsjetimo, Grbin je ranije poručio kako smatra da je referendumska inicijativa građanima zapravo pokušala nametnuti dva pitanja pod jedno. Rekao je da se za svako od dva pitanja trebalo zasebno prikupljati potpise.

Iz inicijative su na presici objasnili kako su objavili dva odvojena pitanja za koja su se poptisi prikupljali u dvije različite knjige, zbog čega su rekli da je Grbin ili velika neznalica ili ih namjerno napada.

Nakon što su im novinari rekli da je Grbin svoju izjavu povukao i ispričao se, iz Inicijative su poručuju kako on sustavno iznosi laži protiv njih.

"To što se kasnije ispričao, šteta je već mogla biti nanesena", poručili su.

"On zloupotrebljava medijski prostor kako bi napao inicijativu i građane koji se izjašnjavaju o potrebi raspisivanja referenduma", kažu iz Inicijative.

"S jedne strane imamo Grbina, a s druge strane imamo minstra Kuščevića koji ne čini ništa kako bi zaštitio provedbu izjašnjavanja za raspisivanje referenduma", dodali su.

Konačan broj prikupljenih potpisa nisu objavili. Kažu da će biti objavljen čim ga dobiju.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije iz Inicijative su se požalili kako su u dva grada, Samoboru i Rijeci, bili opstruirani u svom radu te da građani tih gradova "nisu mogli prakticirati svoje demokratsko pravo".

Rok istekao u nedjelju

Podsjetimo, inicijativa "Narod odlučuje" prikupljala je potpise za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Referendumom žele smanjiti broj saborskih mjesta i broj zastupnika nacionalnih manjina te ojačati sustav preferencijalnog glasovanja.

Rok za prikupljanje potpisa za referendum istekao je u nedjelju.

Prikupi li inicijativa dovoljan broj potpisa, predat će ih Hrvatskom saboru. Nadležni odbor tada će utvrditi jesu li potpisi ispravni i o tome obavjestiti predsjednika Sabora koji tada mora raspisati referendum. Saborskim zastupnicima preostaje jedino većinom glasova zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja od Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene