Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor sutra će zasjedanje nastaviti raspravom o Vladinom prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim se proračunski prihodi smanjuju sa 124 milijarde na 116 milijardi kuna, a rashodi sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna.


O rebalansu proračuna saborski zastupnici trebali bi glasovati u petak.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Zaključak vladajućih nije povezan sa Zemljom' Slika nije dostupna Milanović: Oporezivanje aktive banaka bi bilo vrlo štetno

U Vladi navode da je rebalans rađen uz projekciju pada BDP-a u ovoj godini za 2 posto, inflaciju od 2,6 posto, te da će predviđenim rebalansom deficit proračuna iznositi 1,4 posto BDP-a, a deficit konsolidirane javne potrošnje 1,6 posto BDP-a. Ministar finacija Ivan Šuker kazao je kako je rebalans proračuna za očuvanje radnih mjesta. Prijedlogom rebalansa predviđeno je smanjenje rashoda za 5,4 milijarde kuna - sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna.

Pritom se kod plaća planira smanjenje za 1,4 milijarda kuna, bez zdravstva gdje se još 400 milijuna kuna planira uštedjeti bez novog zapošljavanja. Tako bi, po procjenama Vlade, ukupne uštede zbog vraćanja osnovice plaća na prošlu godinu i nepovećanja zapošljavanja u zdravstvu, bile 1,8 milijarda kuna.

U SDP-u smatraju da ovaj rebalans neće biti dugo na snazi

U Vladi ističu kako je cilj rebalansa proračuna očuvanje socijalnih prava, odnosno zaštita socijalno najugroženijih, te da se neće dirati mirovine, sredstva za socijalnu skrb, porodiljne naknade i dječji doplatak.

U SDP-u saznajemo kako oni neće predložiti niti jedan amandman na prijedlog rebalansa proračuna, kao što nisu ni kada se donosio proračun. U SDP-u kažu da je prijedlog toliko loš i da neće dugo trajati, pa nema nikakvog smisla ulagati amandmane. U HNS-u pripremaju amandmane, ali en žele još reći kojim povodom i u kojem smjeru će ići. U IDS-u će tek odlučiti hoće li podnositi amandmane, ali sigurno je da ćemo čuti glas Damira Kajina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju