Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Davor Bernardić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u utorak da će njegova stranka sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona kojim bi se odmah povećale plaće za 330 do 500 kuna za više od 700 tisuća građana, prikupili su potpise saborskih zastupnika pa se o tom prijedlogu, prema novim poslovničkim pravilima, treba raspravljati u roku od tjedan dana.


"Dosadašnja politika Vlade, osobito u smislu poreznog rasterećenja i drugih poticaja, primarno je okrenuta krupnom kapitalu, a zanemarivo najvećem broju radnika u Hrvatskoj“, poručio je Davor Bernardić na konferenciji za novinare.

Vezani članci Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Grbin nije bio voljan odgovarati na novinarska pitanja, na susretu stranke bilo je i dobacivanja Barbara Štrbac Drama u SDP-u: Maratonska sjednica i dalje traje, Grbin na prijelomnoj točki, zaziva se i povratak Bernardića

Naglasio je da je Vlada povećala najveće plaće, one iznad 18 tisuća kuna neto, pri čemu su, smatra, potpuno promašili ciljanu skupinu liječnika, medicinskog osoblja, inženjera i informatičara. U SDP-u stoga smatraju da HDZ-ova Vlada ne vodi politiku plaća koja bi osnažila položaj građana s nižim primanjima i onih koji predstavljaju ugroženu srednju klasu

Bernardić je ponovio da je model koji predlažu baziran na povećanju osobnog, neoporezivog odbitka sa sadašnjih 3800 na 5000 kuna, a ukupan trošak na razini je dvije milijarde kuna i opteretio bi ponajprije lokalne proračune. Jedinicama lokalne samouprave prepustio bi se ukupni porez na dohodak, dodatnih 17 posto, a sredstva za fiskalno izravnanje osigurala bi se iz ostalih poreznih prihoda državnog proračuna.

Više od milijun siromašnih

Upozorivši na porast nejednakosti u društvu, Bernardić je istaknuo da je stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2017. godini iznosila 20 posto, u usporedbi s prosječnih 16,9 posto u Europskoj uniji.

"Stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti u 2017. iznosila je 26,4 posto u odnosu na prosječnih 22,5 posto u Europskoj uniji, što znači da više od milijun ljudi u Hrvatskoj živi u siromaštvu ili su izloženi velikom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti“, kazao je. Dodao je da su najviše siromaštvu izloženi građani stariji od 65 godina, i to čak 32,7 posto u odnosu na prosjek EU-a od 18,2 posto. Po njemu, to je očekivano s obzirom na činjenicu da najveći broj umirovljenika ima mirovine manje od socijalnog minimuma, odnosno praga siromaštva od 2339 kuna.

Bernardić smatra da su diskriminacija, korupcija, klijentelizam i nepotizam glavni izvori daljnjeg rasta nejednakosti hrvatskih građana te najviše pogađaju upravo skupine koje su izložene siromaštvu, pogoršavajući njihov položaj. Kako bi se popravio, nužni su i odgovarajući materijalni i financijski resursi te određeni stupanj redistribucije tih resursa u korist najugroženijih slojeva društva, za što, uvjeren je, ima prostora.

"Samo prihodi od poreza u 2019. godini planirani su u državnom proračunu na razini koja je veća za 10 milijardi kuna nego što je to bilo na kraju 2015. godine. Kumulativno, u tom razdoblju država je samo po toj osnovi povećala izvorne prihode za 31 milijardu kuna, pa je pravo pitanje kamo je taj novac otišao“, zapitao je. Napomenuo je da su u istom razdoblju povećani i prihodi od doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, i to za oko tri, odnosno kumulativno oko šest milijardi kuna, a na rashodnoj strani povećani su izdatci za plaće u državnom, javnom sektoru.

Porezno rasterećenje, povećanje mirovina i socijalnih naknada

No, ističe čelnik SDP-a, kada se usporede te brojke na prihodnoj i rashodnoj strani, vidljivo je još uvijek ima dovoljno prostora za porezno rasterećenje, za povećanje mirovina i socijalnih naknada, sve s ciljem smanjenja nejednakosti i rizika od siromaštva u hrvatskom društvu.

Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a i saborski zastupnik Branko Grčić kazao je kako su i neki ekonomski stratezi HDZ-a potvrdili da su SDP-ove ideje prihvatljive i poručili HDZ-u da ne smanjuje opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, nego da tih jedan posto usmjere u povećanje plaća.

Bernardić se, unatoč novinarskim pitanjima, i dalje ne izjašnjava o SDP-ovu predsjedničkom kandidatu, tek je rekao da su započeli konzultacije i kako se nada da će cijela ljevica stati iza njega. "Na predsjedničkom kandidatu želimo ujediniti ljevicu", poručio je.

Komentirajući najnovije izvješće SOA-e i sigurnosnu situaciju, rekao je da njega "najviše zabrinjava zloupotreba sigurnosnog sustava u režiji vladajućih". Zahtjev premijera Andreja Plenkovića da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izuzme iz odlučivanja o njegovu slučaju ocijenio je "sramotnim", zaključivši da institucije moraju biti neovisne i lišene bilo kakvog utjecaja i pritiska. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju