Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG EKONOMSKIH SANKCIJA

Sberbank prodaje svoj udio u Fortenovi, spominje se i mogući kupac

Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr)
Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ruski Sberbank uskoro bi trebao prodati svoj udio u Fortenova grupi. Taj proces je već počeo, no službenih detalja još nema. Iz Fortenova grupe u petak su potvrdili da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije.

Sberbank prodaje svoj udjel od 40 posto vlasništva u Fortenova grupi.

"Fortenova grupa može potvrditi da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, ali ne može komentirati nikakve detalje vezane uz potencijalnu prodaju odnosno kupnju vlasničkih udjela", odgovorili su iz Fortenove na upit Hine.

Ruski Sberbank sa 40 posto vlasništva, najveći je pojedinačni dioničar u Fortenova Grupi.

Moguća prodaja udjela može se smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Udio u Fortenovi ima još jedna ruska državna banka, VTB, koja ima udio od sedam posto.

Prodaja udjela Sberbanka u Fortenovi - najvećoj trgovačkoj tvrtki i proizvođaču hrane u jugoistočnoj Europi, vezuje se za ekonomske sankcije Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu.

Proširenje sankcija na Sberbank, kako tumače analitičari, dovelo bi Sberbank u situaciju da bi njezina imovina izvan Rusije bila zamrznuta, dok je s druge strane moguće da bi takav scenarij imao i negativan efekt na samo poslovanje Fortenove. 

Pročitajte i ovo Boris Vujčić čeka nas rast inflacije Guverner HNB-a za kraj Sberbanka znao prvog dana rata: "Već sam u četvrtak bio na razgovorima u Parizu"

Pročitajte i ovo Boris Vujčić čeka nas rast inflacije Guverner HNB-a za kraj Sberbanka znao prvog dana rata: "Već sam u četvrtak bio na razgovorima u Parizu"

Direktor Fortenove Fabris Peruško u četvrtak je gostujući u Dnevniku Nove TV  kazao kako se u Europi "ruski kapital ne osjeća ugodno i gleda izaći" zbog uvedenih sankcija. Što se tiče Fortenove, ruski kapital je planirao otići 2023., 2024., ali proces je sada ubrzan, kazao je Peruško.

"Vjerujem da ćemo u skorom vremenu imati rješenje za to", rekao je Peruško i dodao kako se vjerojatno radi o tjednima. Sberbank ima oko 40 posto udjela, a kad budu imali informacije kako će izgledati izlazak iz vlasništva, onda će to komentirati, najavio je Peruško.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, za kupnju Sberbankova udjela u Fortenovi zainteresiran je mađarski investicijski fond Indotek grupa, u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka. Ta grupacija upravlja imovinom većom od tri milijarde eura.

Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu.

Fortenova grupa d.d. nastala je početkom travnja 2019. uspješnom implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Grupa ima više od 50.000 zaposlenih, a posluje u tri temeljne djelatnosti - poljoprivredi, prehrani i prodaji te u netemeljnom poslovanju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene