Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otisnuti se u nepoznato

Savjeti mladića koji se preselio u Berlin: ''Spavam s novčanikom u jastučnici''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednoj od grupa u kojima Hrvati traže posao u inozemstvu, mladić je detaljno opisao svoje iskustvo u potrazi za boljim životom u inozemstvu.

''Čovjeku bez poznavanja jezika, bez sređenog smještaja, bez kontakata treba minimalno 3000 €. Moram s tim krenuti, jer idete sami u nepoznato, nova država, nova pravila, drugi svijet. Ne moramo se praviti blesavi, treba vam para. Računajući da ćete s tim novcem bez ikakvih primanja, snalazeći se po hostelima moći živjeti oko četiri mjeseca. Grubo računajući treba vam 500 € mjesečno za mjesec dana u hostelu. Treba vam i manje, ali vjerujte mi bolje je ugrubo računati i računati na nepredvidive situacije. Ako ste snalažljivi, možete i više, ali moj način života i moja osobna procjena je 4 mjeseca života za 3000 €''', navodi mladić koji se i sam otisnuo u inozemstvo, točnije u Berlin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rješavanje u hodu DIP o organiziranju izbora u BiH: "Bit će logistički izazovno, puno je biračkih mjesta u školama koje taj dan - rade" Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

Što se smještaja tiče, preporučuje bukiranje tjedan-dva u hostelu, prenosi Croexpress.

''Moja ideja je jedan tjedan jedan hostel, jer je to tip posla u koji se želim ubaciti. Imate šanse da se ljudima svidite tamo i da uhvatite menadžera u pravom trenutku kada mu baš treba radnik, a vi mu se činite ok, jer ne pijete u hostelu i ne lumpujete i niste glasni i problematični. Probajte biti što tiši, ljubazniji, gledajte to kao veliku šansu da mu se svidite. Čistite iza sebe, budite što normalniji. U tom slučaju, može vam se posrećiti, možete se i ponuditi da 20 sati tjedno spremate krevete, čistite i za uzvrat dobijete besplatan smještaj i doručak'', savjetuje mladić.

''Znači smještaj imate, sad dolazi organizacija što ponijeti, kako se opremiti za boravak u hostelima i na preživljavanje u urbanoj džungli kao što je u mom slučaju Berlin. U džungli preživljavate, tražite sklonište (smještaj), tražite hranu (prilike za posao) i zabavu (kontakti, prijatelji). Kod preživljavanja, bitno je svesti stvari na funkcionalni minimum. Jedan veliki ruksak, putna torba, mali ruksak. Do higijene nije teško držati u hostelima, ali je veća tlaka nego što mislite. Pretpostavljajući da ćete bukirati najjeftiniji smještaj, morat ćete koristiti javni tuš i wc. Ponesite japanke obavezno. Ponesite svoje ručnike, ali ih probajte ne koristiti nego radije iznajmite u hostelu ili koristite besplatno kao što neki hosteli u Njemačkoj nude. Ručnici su tlaka za prati i sušiti, zauzimaju puno prostora, pogotovo mokri'', ističe. Najvažnije stvari, kaže, valja držati sa sobom.

''Nitko ne voli ljude koji kukaju''

''Kada idem spavati, putovnica i novčanik idu u jastučnicu, oko tih stvari ne ulazim u rizik nikada. Pazite na svoje stvari'', piše te dodaje da kod traženja posla ne preporučuje moljakanje.

''Što ste više opušteniji, smireniji, simpatičniji ste. Nitko se ne voli družiti s ljudima koji se žale i kukaju: znate, teško je, u Hrvatskoj nema ovog, bla bla. Nju ili njega (menadžer) zanima što biste vi njemu donijeli, zašto baš vi, zašto ne netko drugi'', ističe.

Preporučuje da se pronađe nekoliko najbližih firmi i obiđe ih se. ''Lijepo se obucite, imajte životopis sa sobom i uđete unutra. Nemojte doći tamo u nedjelju u pol 7 navečer. Odite tamo u ponedjeljak, utorak oko 9 ujutro i tražite menadžera. Na njemačkom ili engleskom, ovisi o vama, ako vam ide njemački, super, ako ne naštrebajte par šablona koje ćete koristiti da dobijete njegovu ili njezinu pažnju. Ako je hostel, možete i na engleskom iako je sigurno bolje na njemačkom. Prvih 10 sekundi može biti ključno, budite vedri i prihvatite bilo koji odgovor. Ako vam kaže nemam sada vremena, ali uzet ću vaš CV, nasmiješite se, recite hvala lijepo i ugodan dan vam želim. Nemojte nikada nabijati pritisak, jer će vaš CV odletjeti u smeće čim se vi okrenete.''

Za kraj zaključuje: ''Prvo što vam je najbitnije i u što morate ulagati najviše energije je posao. Netko možda smatra da je smještaj bitniji, ali kada ste u hostelu, okruženi ljudima, možete doći do koje informacije. Netko nekog zna, ovaj treba cimera, ovaj zna nešto. Vjerujte mi, pokupit ćete energiju ljudi i vodit će vas ka uspjehu. Moj savjet je, nađi ti sebi prvo posao, pa odi na party i upoznat ćeš ljude, netko treba cimera, neka te dobar duh vodi, jer dobrom energijom privlačiš dobre stvari. Zapamti, ako imaš nešto ušteđevine, 3000€ bi ti trebalo biti dosta da se snađeš. Samo strpljivo i vjeruj u sebe, želi učiti i dokazati se. Priđi ljudima, ne boj se. Budeš se zacrvenio/la par puta, ali što sad, život ide dalje.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene