Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odriču ga se

Savez antifašista prihvatio Mesićevu ostavku, ostaje mu ured

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mesić je krajem siječnja podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA-e u želji da Savez poštedi negativnih posljedica nastalih objavljivanjem snimki s njegovim izjavama.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) na sjednici Predsjedništva u četvrtak prihvatio je ostavku bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kao počasnog predsjednika SABA-e, uz poruku da ga se ne odriču kao antifašista i da mu kao bivšem predsjedniku Hrvatske ostaje ured u prostorijama Saveza.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Papa prihvatio Poljski biskup dao ostavku: Bio je nemaran oko slučajeva svećeničkog zlostavljanja djece Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu"

Mesić je krajem siječnja podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA-e u želji, kako je naveo, da Savez poštedi negativnih posljedica nastalih objavljivanjem snimki s njegovim izjavama iz 1990. i 1992. godine u kojima relativizira ustaške zločine u logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom.

"Predsjedništvo je odlučilo prihvatiti ostavku Stjepana Mesića, s tim da ga se Savez ne odriče kao antifašista i svega što je učinio kao antifašist", izjavio je Hini nakon sjednice tajnik SABA-a Miroslav Kirinčić.

Iako na sjednici Predsjedništva nije bilo riječi o Mesićevu uredu, koji za tu namjenu koristi prostorije SABA-e u Hatzovoj ulici u Zagrebu, Kirinčić je kazao da će Mesić ostati u tom prostoru jer to pitanje nije vezano uz njegovu funkciju počasnog predsjednika Saveza.

Mesiću je u lipnju prošle godine ukinut ured izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata, nakon čega su mu je Savez antifašista ponudio svoje prostorije.

Kirinčić je također najavio da će SABA u idućih mjesec dana organizirati znanstveni skup na kojem će obrazložiti svoju odluku i opisati preko 40 godina rada Stjepana Mesića, od 1971. do danas. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene