Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u NSK-u

Ursula von der Leyen nakon sastanka hrvatske Vlade i EK-a: "Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku"

Sastanak Vlade i EK-a
Sastanak Vlade i EK-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sastanak Vlade i EK-a Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, a nakon sastanka pridružili su se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) na sastanku hrvatske Vlade i Europske komisije.

12:38 - Europska unija može postati veći igrač na svjetskoj razini zbog svoje trgovinske moći i ugleda u posredovanju između sukobljenih strana, naglasila je u petak u Zagrebu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u vrijeme dok rastu napetosti na Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Von der Leyen je u Zagreb stigla povodom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, čiji je slogan "Snažnija Europa u svijetu punom izazova".

"Jačanje utjecaja Europe sastoji se od nekoliko aspekata. Mislim na trgovinu, na definiranje procesa i standarda, kao što smo primjerice to učinili s GDPR-om, što je svijet popratio", rekla je Njemica na konferenciji za medije nakon kolegija povjerenika Europske komisije održanog u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

"Mislim da ne smijemo zaboraviti da se nasilje može zaustaviti samo povratkom za pregovarački stol. Nasilje se uvijek događa zbog izostanka dijaloga", kazala je Von der Leyen te naglasila da tu EU ima veliki ugled kao dobar posrednik između zaraćenih snaga.

"Bit ćemo od ključnog značaja kad se budu gradili novi odnosi", zaključila je.

Predsjednica EK u Banskim dvorima

Premijer Andrej Plenković na istoj je konferenciji otkrio kako su visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otputovali iz hrvatske prijestolnice u Bruxelles na sastanak ministara kako bi se razmatrala situacija u Iranu.

EU ne treba mijenjati uvjete za Albaniju i S. Makedoniju

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u petak u Zagrebu da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora i da ih EU sada ne bi trebala mijenjati, nego samo poboljšati metodologiju pristupnih pregovora.

"One su ispunile kriterije koje smo tražili i mi sada ne bismo trebali mijenjati uvjete", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

No dodala je da do samita EU-zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu treba poboljšati metodologiju pregovora, što je tražila Francuska.

"Moramo predložiti novu metodologiju prije samita i naći način da proces za Albaniju i Sjevernu Makedoniju bude otvoren i da budu u mogućnosti početi pregovore", istaknula je Von der Leyen.

11:40 - Nakon sastanka Plenković i von der Leyen obratili su se medijima. Predsjednica Europske komisije kazala je kako je ovo povijesni trenutak za Hrvatsku.

"Ovo je prvi put da Hrvatska preuzima predsjedavanje Vijećem. To je važno i za Europsku komisiju jer ćete predsjedavati i tijekom naših prvih 100 dana", rekla je.

Plenković je kazao kako je sastanak bio koristan i sadržajan.

10:27 - Ursula von der Leyen istaknula je da su prioriteti koje je naveo Plenković, prioriteti EK-a. 

"Računamo na vaše iskustvo, Hrvatska je dobar primjer uspješne priče", kazala je Von der Leyen u NSK-u.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja EU-om i naši su prioriteti, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na početku sastanka hrvatske vlade i Komisije u petak u Zagrebu.

Nova europska čelnica tom je prilikom poručila da će uspjeh hrvatskog predsjedanja odrediti i početak rada novog saziva Komisije.

"Prvo hrvatsko predsjedanje je ključan trenutak, a to je i početak našeg mandata. Vaš će uspjeh definirati naš uspjeh", rekla je von der Leyen na početku susreta Kolegija povjerenika Europske komisije i hrvatskih ministara, čime je formalno obilježen početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. godine.

"Pozorno sam slušala prioritete i mogu reći da su vaši prioriteti i naši", dodala je Njemica o hrvatskom predsjedanju.

Premijer Plenković je na početku sjednice, nakon što je prikazan video koji je spojio hrvatske s europskim temama, predstavio četiri prioritetna područja: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Naglasio je kako će Europska komisija u hrvatskoj vladi imati pouzdanog partnera.

10.22 - Na početku sjednice Plenković je iznio glavne teme kojima će se Hrvatska baviti tijekom predsjedanja, poput završavanja sedmogodišnjeg financijskog okvira te dogovaranja pregovora za Brexit.

Osvrnuo se i na suradnju Vlade i Europske komisije. Kaže da povjerenici EK-a u Vladi imaju partnera na kojeg mogu računati. 

10:10 - Nakon sastanka u Banskim dvorima premijer Plenković i predsjednica EK-a Von der Leyen otišli su u NSK, gdje se održava sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sudjelovat će u petak u Zagrebu na zajedničkom sastanku hrvatske vlade i EK-a, čime se formalno obilježava početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

10:00 - Prije sastanka ministri davali izjave ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da je sektoriski prioritet poticanje malih poljoprivrednika. Što je još rekla pogledajte u videu:

Izjava ministra Darka Horvata:

Ministar financija Zdravko Marić kaže da je manjak u europskom proračunu koji će nastati izlaskom Velike Britanije iz Europske unije već predviđen.

Dubravka Šuica kaže da su europski političari impresionirani dočekom i večerom kod predsjednice.

9:05 - Ursula von der Leyen stigla je u Banske dvore, gdje ju je dočekao Andrej Plenković. Kasnije bi se trebala sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Vijećem Europske unije. U Zagreb je doputovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji se u četvrtak sastao s Plenkovićem.

Za petak su predviđeni razgovori Plenkovića s Von der Leyen u Banskim dvorima, a nakon sastanka dvoje čelnika pridružit će se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), gdje će se održati sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije. Po završetku sastanka premijer i predsjednica EK-a održat će konferenciju za medije.

Tijekom boravka u Zagrebu povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Događaje u Zagrebu prati šezdesetak stranih dopisnika koji su već stigli iz Bruxellesa i za koje je premijer Plenković održao jednoipolsatnu konferenciju u srijedu odgovarajući na niz pitanja u rasponu od ilegalne migracije i optužba s kojima se u tom segmentu Hrvatska suočava, europskog proračuna do Brexita i proširenja EU-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene