Zagreb je domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Galerija


Svi povjerenici prate svečani koncert u HNK-u, a uz europske goste te ministre i premijera Plenkovića, koncertu nazoči i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković oštro opleo po Milanoviću: "On spada u kategoriju zločestih klauna iz horor filmova. Neki ga se boje, a nekima je smiješan" Zoran Milanović Niste valjda mislili da neće? Milanović promptno odgovorio Plenkoviću, naziva ga lažovom

Bilo je lijepo čuti hrvatsku himnu pred ovakvim auditorijem, baš kao što je bilo lijepo čuti himnu kada je Hrvatska ulazila u EU. Premijer Plenković u uvodnom je pozdravnom govoru naglasio godine. On je rekao 7 godina od članstva Hrvatske u EU i 30 godina od uspostave demokratskog poretka.

Svatko razuman će kazati da je Hrvatska u samo 30 godina došla u ovakvu poziciju i uspjela se pozicionirati i danas je ovdje gdje je. Premijer je povukao paralelu partnerstva u velikom okviru koji nas je odredio.

"Predsjedanje EU je važan trenutak u Hrvatskoj. Osjećamo čast i veliku odgovornost što ćemo idućih šest mjeseci raditi na dobrobiti svih građana EU.

Ono što Europu čini snažnom je svijest da smo jači ujedinjenji i spremni odgovoriti na sve izazove. Predsjedanje dolazi u prijelomnom trenutku EU. Hrvatska ima priliku dati svoj doprinos i zamah", rekao je Plenković u govoru.

Hrvatsku čeka veliki posao jer su teme velike. Ovo je prilika da afirmiramo svoju zemlju i da pokažemo što možemo i koliko možemo. Tu su tri ključne teme: financijski proračun, brexit, a tu je i tema proširenja.

Ne treba razvijati paranoju, što se tiče širenja EU na Balkan, jer smo se ušavši u EU obvezali da ćemo voditi brigu o susjedstvu. Nitko nikoga neće propuštati u EU bez da se ispune kriteriji.

Ono što je prioritet je početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Moguće je da Makedonija dobije datum početka pregovora i da Hrvatska to kapitalizira kao svoj uspjeh, a za Albaniju čisto sumnjam.

Premijer Plenković ide i na konzultacije oko toga u Berlin. Tema proširenja je za poziciju Hrvatske unutar EU iznimno važna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr