Zagreb je domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Galerija


Svi povjerenici prate svečani koncert u HNK-u, a uz europske goste te ministre i premijera Plenkovića, koncertu nazoči i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Vezani članci Andrej Plenković u Parizu - 4 Plenković vjeruje da će se francuski predsjednik Macron predomisliti o proširenju EU-a Andrej Plenković u Parizu - 1 Ivana Petrović iz Pariza: "Datum početka pregovora Francuskoj ne znači ništa, a Sjevernoj Makedoniji znači sve"

Bilo je lijepo čuti hrvatsku himnu pred ovakvim auditorijem, baš kao što je bilo lijepo čuti himnu kada je Hrvatska ulazila u EU. Premijer Plenković u uvodnom je pozdravnom govoru naglasio godine. On je rekao 7 godina od članstva Hrvatske u EU i 30 godina od uspostave demokratskog poretka.

Svatko razuman će kazati da je Hrvatska u samo 30 godina došla u ovakvu poziciju i uspjela se pozicionirati i danas je ovdje gdje je. Premijer je povukao paralelu partnerstva u velikom okviru koji nas je odredio.

"Predsjedanje EU je važan trenutak u Hrvatskoj. Osjećamo čast i veliku odgovornost što ćemo idućih šest mjeseci raditi na dobrobiti svih građana EU.

Ono što Europu čini snažnom je svijest da smo jači ujedinjenji i spremni odgovoriti na sve izazove. Predsjedanje dolazi u prijelomnom trenutku EU. Hrvatska ima priliku dati svoj doprinos i zamah", rekao je Plenković u govoru.

Hrvatsku čeka veliki posao jer su teme velike. Ovo je prilika da afirmiramo svoju zemlju i da pokažemo što možemo i koliko možemo. Tu su tri ključne teme: financijski proračun, brexit, a tu je i tema proširenja.

Ne treba razvijati paranoju, što se tiče širenja EU na Balkan, jer smo se ušavši u EU obvezali da ćemo voditi brigu o susjedstvu. Nitko nikoga neće propuštati u EU bez da se ispune kriteriji.

Ono što je prioritet je početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Moguće je da Makedonija dobije datum početka pregovora i da Hrvatska to kapitalizira kao svoj uspjeh, a za Albaniju čisto sumnjam.

Premijer Plenković ide i na konzultacije oko toga u Berlin. Tema proširenja je za poziciju Hrvatske unutar EU iznimno važna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr