Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene šest zakona

Ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mirovinski zakoni danas kreću u javnu raspravu"

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca kako smatra da su postigli kvalitetne zakonske promjene oko stimulacije dužeg ostanka u svijetu rada kojima će sustav biti dugoročno kvalitetan i održiv.

Sindikati traže da se povlaštene mirovine izdvoje iz mirovinskog sustava, a Vlada će sutra sindikatima izložiti plan prema kojem će raditi, ako to žele, moći i stariji od 65 godina. 

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (Foto: Dnevnik,hr) Gost Dnevnika Nove TV Ministar Pavić otkrio koliko će rasti mirovine, pa se opet sjetio obitelji: "Svjestan sam koliko je to. I moja baka ima 1800 kuna mirovine"

"Smatramo da smo postigli kvalitetne promjene zakona. Usuglasili smo se da se vidimo sljedećih dana na bilateralnim sastancima kako bismo prodiskutirali i prodiskutirati na predloženom prijedlozima. Generalni prijedlozi su stimulacija dužeg ostanka u svijetu rada, iz tog razloga mijenjamo zakonsku regulativu da se radnici do 68. godine zadrže u svijetu rada. Potičemo adekvatnije mirovine", kazao je resorni ministar.", rekao je nakon sastanka resorni ministar Josip Aladrović.

 

Na sastanku se raspravljalo o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

 

"Prezentirali smo predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu, odnosno šest zakona u domeni radnog zakonodavstva", pojasnio je Aladrović.

Zakoni već danas u javnoj raspravi

Dodao je i kako će zakoni već danas krenuti u javnu raspravu te će se kroz 14 dana vidjeti postoji li još mogućnosti za daljnjim unaprijeđenjem propisa.

"Mi kao Vlada smo se vrlo jasno odredili koji su naši ciljevi i stavovi i kako smatramo da možemo dugoročno omogućiti da sustavi budu kvalitetni i održivi na zadovoljstvo svih građana Hrvatske, stoga smo takav prijedlog i napravili. Naravno pričekati ćemo prijedloge sindikata i poslodavaca", naglasio je Aladrović.

Dodao je kako smatra da su postigli kvalitetne prijedloge Zakona kojim će obuhvatiti cijeli sustav te će ga učiniti dugoročno kvalitetnim i održivim.

Tvrdi i kako statička procjena učinka Zakona o mirovinskom sustavu i dalje stoji te će državni proračun koštati 45 milijardi kuna.

"Što se tiče Zakona o mirovinskom osiguranju zapravo se prihvaćaju samo izmjene koje su bile dio referendumskog pitanja, a što se tiče Zakona o radu mijenjalo se u pravilu po jedan dva ili tri članka u svakom od navedenih šest zakona. To su blage izmjene u smjeru normativne djelatnosti", ustvrdio je Aladrović.

Nakon javne rasprave zakonske će izmjene, najavio je ministar, u hitnu saborsku proceduru.

Na novinarsko pitanje jesu li poslodavci bili zadovoljni pregovorima i predstavljaju li im problem otpremnine ministar Aladrović je izbjegao konkretan odgovor. "Recimo da je jedan od problema problem otpremnina u ovom pitanju, no Zakon o radu definira puno šire radno zakonodavstvo tako da se mi ne bi ograničavali samo na ovaj dio", poručio je Aladrović.

Objasnio je i tko će moći raditi do 68. godine te na koji način će se to radnicima i omogućiti.

"To će se odnositi na sve radnike. Ukoliko poslodavac nije zadovoljan s radnikom ima druge institute da mu se eventualno zahvali. Ako poslodavac ima potrebe za tim radnikom, dakle u tom slučaju mogućnost ostanka u svijetu rada traje do 68. godine, ili ako se drugačije dogovore", zaključio je Aladrović.

Napomenuo je i kako se te izmjene odnose na sve državne i javne službenike.

Razgovarali o šest zakona

Aladrović je sa sindikatima i poslodavcima razgovarao o izmjenama šest ''radno-mirovinskih'' zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine, nakon čega se otvara e-savjetovanje s građanima.

''Pregovora i razgovora o Zakonu o mirovinskom osiguranju nema. U ovom trenutku pristajemo samo na razgovor o Zakonu o radu i drugim zakonima koji govore o onome što smo zastupali prošle godine kada smo govorili da granicu umirovljenja treba spustiti sa 67 na 65 godina'', rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uoči sastanka s ministrom Aladrovićem. 

Vlada se odlučila na izmjene zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative "67 je previše", koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana.

"Potičemo generalno duži ostanak u radu, duži ostanak u svijetu rada, a to planiramo da će utjecati na adekvatnost, odnosno visinu mirovina. Fokusirat ćemo se na predstavljanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izmjenu drugih pet Zakona. Nakon rasprave i dogovora puštamo te zakone u javnu raspravu. Zakon će nakon toga ići u hitnu proceduru i očekujemo da će do 1. 1. 2020. biti usvojen", kazao je u nedjelju ministar Aladrović. (D.I./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene