Obavijesti Pretražite Navigacija
Izmjene šest zakona

Ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mirovinski zakoni danas kreću u javnu raspravu"

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca kako smatra da su postigli kvalitetne zakonske promjene oko stimulacije dužeg ostanka u svijetu rada kojima će sustav biti dugoročno kvalitetan i održiv.

Sindikati traže da se povlaštene mirovine izdvoje iz mirovinskog sustava, a Vlada će sutra sindikatima izložiti plan prema kojem će raditi, ako to žele, moći i stariji od 65 godina. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OD RADARA DO RENDGENA Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom'' Umirovljenici Nakon poskupljenja Vlada najavila isplatu naknade umirovljenicima, dodatno pojašnjeno kako će novac stići na račun

"Smatramo da smo postigli kvalitetne promjene zakona. Usuglasili smo se da se vidimo sljedećih dana na bilateralnim sastancima kako bismo prodiskutirali i prodiskutirati na predloženom prijedlozima. Generalni prijedlozi su stimulacija dužeg ostanka u svijetu rada, iz tog razloga mijenjamo zakonsku regulativu da se radnici do 68. godine zadrže u svijetu rada. Potičemo adekvatnije mirovine", kazao je resorni ministar.", rekao je nakon sastanka resorni ministar Josip Aladrović.

 

Na sastanku se raspravljalo o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

 

"Prezentirali smo predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu, odnosno šest zakona u domeni radnog zakonodavstva", pojasnio je Aladrović.

Zakoni već danas u javnoj raspravi

Dodao je i kako će zakoni već danas krenuti u javnu raspravu te će se kroz 14 dana vidjeti postoji li još mogućnosti za daljnjim unaprijeđenjem propisa.

"Mi kao Vlada smo se vrlo jasno odredili koji su naši ciljevi i stavovi i kako smatramo da možemo dugoročno omogućiti da sustavi budu kvalitetni i održivi na zadovoljstvo svih građana Hrvatske, stoga smo takav prijedlog i napravili. Naravno pričekati ćemo prijedloge sindikata i poslodavaca", naglasio je Aladrović.

Dodao je kako smatra da su postigli kvalitetne prijedloge Zakona kojim će obuhvatiti cijeli sustav te će ga učiniti dugoročno kvalitetnim i održivim.

Tvrdi i kako statička procjena učinka Zakona o mirovinskom sustavu i dalje stoji te će državni proračun koštati 45 milijardi kuna.

"Što se tiče Zakona o mirovinskom osiguranju zapravo se prihvaćaju samo izmjene koje su bile dio referendumskog pitanja, a što se tiče Zakona o radu mijenjalo se u pravilu po jedan dva ili tri članka u svakom od navedenih šest zakona. To su blage izmjene u smjeru normativne djelatnosti", ustvrdio je Aladrović.

Nakon javne rasprave zakonske će izmjene, najavio je ministar, u hitnu saborsku proceduru.

Na novinarsko pitanje jesu li poslodavci bili zadovoljni pregovorima i predstavljaju li im problem otpremnine ministar Aladrović je izbjegao konkretan odgovor. "Recimo da je jedan od problema problem otpremnina u ovom pitanju, no Zakon o radu definira puno šire radno zakonodavstvo tako da se mi ne bi ograničavali samo na ovaj dio", poručio je Aladrović.

Objasnio je i tko će moći raditi do 68. godine te na koji način će se to radnicima i omogućiti.

"To će se odnositi na sve radnike. Ukoliko poslodavac nije zadovoljan s radnikom ima druge institute da mu se eventualno zahvali. Ako poslodavac ima potrebe za tim radnikom, dakle u tom slučaju mogućnost ostanka u svijetu rada traje do 68. godine, ili ako se drugačije dogovore", zaključio je Aladrović.

Napomenuo je i kako se te izmjene odnose na sve državne i javne službenike.

Razgovarali o šest zakona

Aladrović je sa sindikatima i poslodavcima razgovarao o izmjenama šest ''radno-mirovinskih'' zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine, nakon čega se otvara e-savjetovanje s građanima.

''Pregovora i razgovora o Zakonu o mirovinskom osiguranju nema. U ovom trenutku pristajemo samo na razgovor o Zakonu o radu i drugim zakonima koji govore o onome što smo zastupali prošle godine kada smo govorili da granicu umirovljenja treba spustiti sa 67 na 65 godina'', rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uoči sastanka s ministrom Aladrovićem. 

Vlada se odlučila na izmjene zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative "67 je previše", koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana.

"Potičemo generalno duži ostanak u radu, duži ostanak u svijetu rada, a to planiramo da će utjecati na adekvatnost, odnosno visinu mirovina. Fokusirat ćemo se na predstavljanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izmjenu drugih pet Zakona. Nakon rasprave i dogovora puštamo te zakone u javnu raspravu. Zakon će nakon toga ići u hitnu proceduru i očekujemo da će do 1. 1. 2020. biti usvojen", kazao je u nedjelju ministar Aladrović. (D.I./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene