Obavijesti Video Pretražite Navigacija
manji staž, više novca

Podijeljeni su u čak 17 kategorija: Tko sve u Hrvatskoj ima povlaštene mirovine

Mirovine prema posebnim propisima (Foto: Dnevnik.hr)
Mirovine prema posebnim propisima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirovine prema posebnim propisima (Foto: Dnevnik.hr) Mirovine prema posebnim propisima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Starosne mirovine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Uoči puštanja u javnu raspravu paketa mirovinskih zakona, ministar sutra okuplja sindikalne čelnike i poslodavce.

Još im nisu ispunili ni zahtjeve inicijative "67 je previše", a sindikati već imaju novi plan. Traže da se povlaštene mirovine izdvoje iz mirovinskog sustava, a mi smo provjerili - tko je sve na popisu povlaštenih.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

I stariji od 65 godina moći će raditi ako žele, plan je Vlade koji će sutra izložiti i sindikatima, a oni se pitaju čemu hitnost.

"Vladi je žurba zbog toga što i očekuju da ako odugovlače da ćemo biti na ulici što smo i rekli da hoćemo", rekao je Krešimir Sever.

"Potičemo generalno duži ostanak u radu, duži ostanak u svijetu rada, a to planiramo da će utjecati na adekvatnost, odnosno visinu mirovina", rekao je ministar Josip Aladrović.

Sindikati sad imaju i novi zahtjev - da se iz mirovinskog sustava izdvoje takozvane povlaštene mirovine koje se dijelom financiraju iz državnog proračuna.

"A onda država kasnije kad govori o problemima mirovinskog sustava onda govori i o tim sredstvima koja se moraju pridodati tim sredstvima za isplatu mirovina pa tako ispadne da je zapravo mirovinski sustav u daleko većim problemima nego što zapravo jest", kaže Sever.

Onih s takozvanim povlaštenim mirovinama je 177.429. Podijeljeni su u 17 kategorija. Najviše je braniteljskih mirovina, 71.225, s prosječnom mirovinom od 5.900 kuna i prosječnih 18 godina staža. Tu je i 669 saborskih zastupnika i sudaca Ustavnog suda s prosječne 33 godine staža i 10.000 kuna mirovine. Iza njih 142 akademika s 9.000 kuna mirovine i 41 godinu staža. Mirovinu od 2900 kuna prima 10.289 sudionika Narodnooslobodilačkog rata te 4368 pripadnika Hrvatske domovinske vojske iz Drugog svjetskog rata s 2500 kuna mirovine.

"Koliko je tko platio, toliko treba dobiti"

"Koliko je čovjek uplaćivao u svoj fond mirovinski tolka mora bit mirovina, povlaštenu mirovinu ne može dobiti za četiri godine staža u Saboru", smatra Damir Ferenčak.

"To bi bilo jako dobro, jer bi onda možda običan narod imao veće mirovine", smatra Biserka iz Zagreba.

S druge strane, 811.239 umirovljenika u ovom je mjesecu primilo u prosjeku 2500 kuna mirovine, s prosječnim stažom od 30 godina.

Oporba je uz sindikate.

"Cijeli sustav treba redefinirati, treba razdvojiti dio koji je iz rada i dio koji je iz privilegije. Ne mogu oni koji su radili davati novac za one koji su privilegirani", smatra Davor Bernardić.

Ministar rada kaže sve analiziraju.

"Ne možemo se oteti dojmu da ipak se ova tema povlaštenih odnosno mirovina po posebnim propisima koristi kao jedan vid politikanstva u ovim trenucima kad idemo na izmjene radnog zakonodavstva i zakona o mirovinskom osiguranju", kaže Aladrović.

Uvjerava da će urediti i sustav povlaštenih mirovina, ali, sad se s tom temom neće baviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene