Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici veledrogerija na sastanku u Vladi pokušavaju naći rješenje za golemi dug od gotovo 2 milijarde i 600 milijuna kuna koje država duguje za isporuku lijekova i medicinski materijal.

Galerija


Kao problem ministar je istaknuo neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje od strane poslodavaca. ''Mi ćemo danas razgovarati o dospjelim dugovima koji su iznad tisuću dana, o prijetnjama ovrhama, o sigurnosti isporuke lijekova bolnicama i tražit ćemo riješenje za dio dugova, a isto tako ćemo tražiti od poslodavaca da nam pokušaju osigurati, bar dio platiti od duga od 4,7 milijardi koje nisu platili za zdravstvene usluge'', kazao je ministar.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Vlada zaposlenima u zdravstvu duguje 1,5 milijardi kuna, Marić: "U proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike" Josip Perić iz Udruge za prava pacjenata (Foto: Dnevnik.hr) Strahovi hoće li ili neće primiti svoje lijekove u bolnicama počinju se ostvarivati: "Ovaj scenarij podsjeća na ratno razdoblje i nestašicu lijekova"

Na to je oštro reagirala udruga poslodavaca. Kažu kako veledrogerije državi ne duguju ništa te da nisu ovlaštene od drugih tvrtki naplaćivati dugove za doprinose. ''Tužno je da država, kao najveći dužnik, koja svjesno, i to već godinama ne poštuje rokove plaćanja i vlastite zakone, u javnosti odgovornost za vlastite obveze i neučinkovitost prebacuje na privatne poslodavce koji uredno ispunjavaju svoje obveze i plaćaju sva porezna davanja'', smatra HUP.