Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak sa zapovjednicima

Banožić odgovorio je li odluka o smjeni brigadira Burčula konačna: ''Nema što, neće biti dobro za vojsku ako se popusti''

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se u Banskim dvorima s vojnim zapovjednicima.

U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković sastao se s 10 sati s vojnim zapovjednicima. Na sastanku su sudjelovali i ministri Mario Banožić, Davor Božinović, Gordan Grlić-Radman te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Nakon sastanka su izjavu za medije dao je ministar obrane Mario Banožić. ''Tema je bilo materijalno stanje vojske, što je dosad realizirano i kako ćemo dalje'', otkrio je.

''Svi smo izrazili zadovoljstvo, osobito zapovjednici, da je bitno promijenjeno stanje u Hrvatskoj vojsci u posljednjih pet godina'', dodaje Banožić i kaže da se ulaganjem u vojarne pomoglo vojsci. Bilo je riječi i o raznim projektima, rekao je.

''Zatražila se konkretna analiza vojnih objekata. U pojedine te objekte se nije ulagalo dugi niz godina, a u neke, poput u Vukovaru i Petrinji, ulagalo se i tako je podignuta razina infrastrukture. Zato će se održavati sastanci na godišnjoj razini i bit će prilika da premijera upoznamo što se i kako realizira'', kaže Banožić.

Na pitanje novinara je li na sastanku bilo riječi o razlozima lošeg stanja vojske, Banožić kaže da je načelnik Glavnog stožera Robert Hranj dao pregled stanja vojske.

''Nakon toga su zapovjednici govorili o konkretnim projektima i zašto nisu realizirani. Kad pogledate financijsku strukturu, do 2016. niste imali povećanje proračuna. Nije baš bilo ulaganja u modernizaciju i opremanje. Od 2016. kreće skok, uz iznimku 2020. godine", odgovara Banožić na novinarsko pitanje.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Mario Banožić SUKOB NA VRHU Milanović o sastanku Plenkovića s vojnim zapovjednicima: "Od svog Baneta očito saznaje netočno"

Najavu ovog sastanka u petak je komentirao i predsjednik Zoran Milanović, rekavši da premijer saziva sastanak sa zapovjednicima ''jer nema povjerenja u ministra obrane''. Na to se osvrnuo i Banožić.

''Današnji sastanak je bio priprema za sastanak Vijeća za obranu. Ali kada imate trenutak da vam predsjednik Republike hoće uputiti poruku o stanju vojske, onda morate čuti što on to kaže. Ono što ja kažem na kolegiju, rečeno je na kolegiju. Sve ono što ja prenosim premijeru nije se razlikovalo od onoga što je rečeno danas'', kaže.

Rekao je da očekuje da se i sutrašnja sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost biti smislena i učinkovita te da očekuje konstruktivne argumente.

Osvrnuo se na sukob s predsjednikom Milanovićem. ''Ako očekujete da ću potpisati odluku o zapovjedniku koja nije zakonita, odmah ću reći ne. Ako se radi o nepoštivanju zakona u bilo kojem obliku, odmah ću reći ne. Ovisi o tome što se traži'', kaže.

Nema popuštanja oko Burčulova umirovljenja

Odgovorio je i na pitanje je li odluka o smjeni brigadira Elvisa Burčula, zbog koje se žestoko sukobio s predsjednikom Milanovićem. ''Ako je izbor zapovjednika bez suglasnosti ministra nezakonita, nemamo o čemu razgovarati. Nema što, neće biti dobro za vojsku ako se popusti'', poručuje ministar.

''S Pantovčaka je došla hrpa neistinitih informacija koje su zamaglile informacije da se vidi koja je srž. To nije dobro. Zakoni su jasno propisani - tko nema uvjete, mora ići'', rekao je Mario Banožić.

Kada je riječ o generalu Robertu Hranju, rekao je da je inspekcija još uvijek u tijeku. Na pitanje hoće li se razmišljati o njegovu razrješenju, Banožić kaže da ne može predviđati ništa dok ne vidi izvješće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene