Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog covid potvrda

U Pošti intervenirala i policija: "Evo, jedan je na šalteru predočio potvrdu da trenutno ima koronu"

Aktualno Galerija Dubravko Jagić Dubravko Jagić Foto: DNEVNIK.hr Anton Ramljak Anton Ramljak Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Domjančić Krešimir Domjančić Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Suzana Hitrec Galerija 1/5 >>
Zaposlenica jedne zdravstvene ustanove završila je u pritvoru, jer je unosila netočne podatke o cijepljenju osoba. Za izradu lažnih COVID potvrda dobivala je novac. Osim nje u pritvoru je još jedna osoba, a 8 ih je kazneno prijavljeno.

I dok je jasno gdje će vas krivotvorenje COVID potvrda dovesti, još uvijek nije posve jasno kamo će vas odvesti njezino neposjedovanje. I danas su tako prosvjedovali oni koji se ne žele testirati ni cijepiti kako bi mogli na posao.

Pročitajte i ovo Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 3 USKOK objavio Podignuta optužnica protiv 14 Hrvata: Mitom došli do lažne EU digitalne COVID potvrde Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 4 Podignuta optužnica Privatna poliklinika izdavala lažne liječničke svjedodžbe za COVID potvrde i druge dozvole

I dok su zaposlenici COVID potvrde bez problema pokazivali, ispred Splitsko-dalmatinske županije prosvjedovali su građani. S njima je izašao razgovarati sam župan i rekao im da odluke mora provoditi.

Na pitanje jednog od prosvjednika je li kao kršćanin dužan čitati Bibliju, župan Blaženko Boban rekao je kako je dužan provoditi sve odluke koje se po njegovom uvjerenju ne kose s bibilijskim načelima.

Po Šibeniku su postavljeni plakati protiv cijepljenja i nošenja zaštitnih maski.

Nastavio je prosvjedovati i Anton Ramljak, policajac u Poreču. Kaže da nije dobio niti poziv, a kamoli rješenje. Iz Sindikata policije kažu - trebaju jasnije upute.

"U svakom slučaju kod nas u Zakonu o policiji dva dana nedolaska na posao neopravdano je lakša povreda, 3 do 4 teža, a 5 otkaz", navodi Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

Nakon što su i oni tražili upute, ravnatelji škola dobili su odgovor od Ministarstva da se drže Zakona o radu.

Suzana Hitrec iz Udruge ravnatelja srednjih škola tumači da nakon prvog upozorenja prolazi nekoliko dana i prilika da se donese test. Ide zatim drugo upozorenje i nakon njega postoji mogućnost da se da otkaz.

Da bi bilo dobro da su prvo stigle upute, a tek onda obvezne COVID potvrde - kaže i Ante Konjuh, ravnatelj Osnovne škole Slano. Jer probleme je imao već prvi dan - u utorak COVID potvrdu nije imalo 16 od 20 zaposlenika. Kaže kako je očekivao da će oni trećeg dana doći raditi. "Jer, kako bih rekao, oni će pokazivati svoj neposluh ili štrajk, štogod, dokle god ne prijete sankcije, to vam je tako", zaključuje.

Neki nemaju problem sa zaposlenicima. No Hrvatska pošta svakodnevno mora od građana tražiti COVID potvrdu.

Krešimir Domjančić iz HP-a navodi kako je u nekoliko navrata intervenirala policija.

"Evo, jedan je predočio potvrdu na šalteru da trenutno ima koronu. Ne može ih se kazniti zato što nemaju COVID potvrdu, ali ne mogu ni obaviti uslugu po kojoj su došli u poštu", pojašnjava Domjančić.

Jer prekršajne i financijske sankcije još ne postoje, o njima se tek razmišlja. Ministar Davor Božinović danas bez konkretnih odgovora.

"Onda kad vidimo da nema druge nego poduzeti i neka rješenja koja sankcioniraju određena ponašanja, onda i o tome razmišljamo i donosimo odlluke", naglasio je Božinović.

Iako smo COVID potvrde uveli mjesecima nakon većine europskih zemalja, nitko se u tom razdoblju nije dosjetio da bi moglo biti neposluha. Većinom ga ipak nema. Testiranja se provode svaka dva dana, a sada se razmišlja o testiranju i onih koji su cijepljeni - u zdravstvu i socijalnoj skrbi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene