Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dalje traje istraga oko Međunarodne ljetne škola pri zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.


Međunarodna ljetna škola pri zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koja se smatrala prvom takvom ozbiljnom školom u Hrvatskoj, neslavno je propala zbog brojnih nezakonitosti. Bivši dekan Darko Tipurić i dalje je pod stegovnim postupkom. Hoće li neki od pet tisuća studenata i profesora imati ikakve sankcije, znat će se nakon dovršetka istraga policije i državnog odvjetništva.

Vezani članci Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju" Sveučilišni i stručni studiji na istoj razini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vlada odlučila izjednačiti stručne i sveučilišne studije

Je li Međunarodna ljetna škola Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dijelom bila i paravan za legalno kupovanje, odnosno prodaju ispita još se ne zna. Kao ni što će biti s 40-ak profesora i ispitima tisuća studenata koji su u njoj sudjelovali. Zagrebačko je Sveučilište zatražilo da Ekonomski fakultet osnuje Etičko povjerenstvo.

'I da to Etičko povjerenstvo uzme u obzir navode našeg Etičkog savjeta u kojem se upozorava na čitav niz odstupanja od etičkih normi', rekao je Aleksa Bjeliš, rektor Zagrebačkog sveučilišta. Bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić i dalje je pod stegovnim postupkom. Za sve ostale sankcije novi dekan, Tonči Lazibat čeka rezultate istrage USKOK-a i DORHA.

Sumnja se da brojni studenti ispite nisu uopće polagali na redovitim rokovima, već samo na Međunarodnoj ljetnoj školi. A postignuti je broj ECTS bodova, u samo nekoliko tjedana Međunarodne ljetne škole, vrijedio kao da su mjesecima išli na fakultet. 'Isto tako traži se da se razmotri činjenica da je prosjek prolaznosti na ispitima na ljetnoj školi puno, puno veći nego što je to tijekom ispita u regularnom studiju', dodaje Bjeliš.
 

>> Tipurić trajno uklonjen s funkcije dekana

'Što će na kraju krajeva napraviti sa svim tim ispitima, hoće li ih priznati, neće li ih priznati, zatražiti da se polažu ponovno ili ih ipak može na nekoj varijanti vrednovati i donijeti odluku o njihovom priznavanju. Čekamo što će Rektorat i Senat odlučiti', kaže ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar čeka odluku Rektorata, dekan policije. Tisuće studenata, uvjerene da su im ocjene, plate li ljetnu školu, sigurne, strepe od provjera. Bude li poništavanja ispita mnogima bi mogle propasti godine i diplome.