Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Poljska podržala Budimpeštu

Sankcija protiv Mađarske neće biti, Plenković: "Nisam u Opatiji razgovarao s Orbanom o tome"

EU mjere protiv Mađarske (Foto: Dnevnik.hr) - 1
EU mjere protiv Mađarske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu podržali su mađarskog premijera Viktora Orbana. Glasovali su protiv aktiviranja članka 7 Ugovora o Europskoj uniji zbog kršenja temeljnih europskih vrijednosti.

Neovisno o stavu Hrvatske, sankcija protiv Mađarske neće biti. Poljska je odlučila podržati Budimpeštu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da u određenoj mjeri razumije i dijeli neke zabrinutosti oko stanja u Mađarskoj, ali odluka Europskog parlamenta, smatra, nije dobar put. Osim eurozastupnika HDZ-a, pokretanje procedure protiv Budimpešte nisu podržali ni Marijana Petir te Ruža Tomašić.

"Pravi put bi bio onaj koji je trebao ići preko Komisije, a ne preko Parlamenta. Zato smo i glasovali ovako kako jesmo, a i zbog objektivno niza otvorenih pitanja koje imamo s Mađarskom i koje želimo rješavati. Tako da tu nema nikakvih dilema oko stava HDZ-a prije svega jer su to bili zastupnici HDZ-a koji su jučer glasovali. Tu odluku gledamo strateški puno šire", kazao je premijer Andrej Plenković.

Mađarska kritizirana i zbog pravosuđa

Rekao je da o tome nije razgovarao s mađarskim premijerom Orbanom prilikom nedavnog susreta u Opatiji. Mađarska je u Europskom parlamentu kritizirana i zbog pravosuđa, a Budimpešta već godinama odbija Hrvatskoj izručiti Zsolta Hernadija zbog slučaja INA.

"Mi imamo svoje putove kako da mi od Mađarske tražimo da poštuje ono što bi trebalo biti jasno u međunarodno pravnoj suradnji koja postoji između naših pravosudnih tijela i na tome ćemo inzistirati", dodao je Plenković.

Premijer Plenković nije rekao kako će Hrvatska glasovati kada se o aktiviranju članka 7 protiv Mađarske bude odlučivalo na Europskom Vijeću. Poljska je već odlučila.

Poljska odlučila

"Uložit ćemo veto na odluku ako dođe do sankcija. Mislim da Europska unija pokušava izvršiti pritisak na zemlje u našoj regiji i mi moramo pokazati solidarnost u tom slučaju. Ovo nije opravdano", izjavio je Jacek Czaputowicz, poljski ministar vanjskih poslova.

Prema članku 7 Ugovora o Europskoj uniji članica koja krši njezine temeljne vrijednosti može ostati bez prava glasa u Europskom vijeću. Međutim to jednoglasno moraju potvrditi sve zemlje članice. Poljska je i sama zbog kontroverzne reforme pravosuđa suočena s mogućim aktiviranjem članka 7. Očekuje se da će veto u tom slučaju uložiti Mađarska. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene