Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u Ivancu

Nastavlja se krvavi niz stradavanja žena: "Nasilnicima se isplati nasilje jer ne dobivaju kazne kakve zaslužuju"

Aktualno Galerija Sanja Sarnavka - 3 Sanja Sarnavka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Sarnavka - 2 Sanja Sarnavka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Sarnavka - 1 Sanja Sarnavka - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Čorić Galerija 1/4 >>
Smrt dvoje policijskih službenika, čija su tijela jučer pronađena u stanu u Ivancu, nastupila je djelovanjem vatrenog oružja. Potvrdili su to iz varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva, nakon dovršenog očevida. Jučer u poslijepodnevnim satima pronađena su tijela muškarca i žene za koje se naknadno ispostavilo da su policajci. Je li riječ o službenom oružju i u kakvom su odnosu bili, tek se treba utvrditi.

Ovim ubojstvom nastavljen je krvavi niz stradavanja žena. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić o ovoj temi razgovarala je sa Sanjom Sarnavkom, aktivisticom za ženska prava i predsjednicom Zaklade Solidarna.

Sanja Sarnavka - 3 Sanja Sarnavka - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Najnoviji podaci iz policije govore da situacija nije dobra. Samo ove godine ubijeno je sedam žena. Stalno pričamo o tome, ali kao da se uvijek vrtimo u krug i da ne pronalazimo izlaz. Zašto?, pitala je Ćorić Sarnavku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepoznajte nasilje u obitelji! Jeste li vi ili netko koga znate žrtva obiteljskog nasilja? Donosimo sve znakove nasilja, mitove o njemu, ali i gdje i kako potražiti pomoć

"Jer se nasilje smatra oblikom komunikacije što je nedopustivo. Djeci bi trebalo za doručak, ručak i večeru govoriti da se nasilje ne smije primjenjivati, s druge strane da se žene treba poštovati i da smo ravnopravni iako smo različiti", ističe aktivistica te dodaje kako institucije ne rade kako spada, pogotovo sudstvo koje je najveći problem jer nasilnicima ne određuje primjerene kazne. 

"Nasilnicima se isplati nasilje jer ne dobivaju kazne kakve bi trebali dobiti", kaže Sarnavka.

To je možda i razlog zašto žene ne prijavljuju nasilje. Ćorić je pitala je li se išta promijenilo po tom pitanju.

Pročitajte i ovo Završen očevid u Ivancu Novi detalji Završen očevid u Ivancu: Objavljen uzrok smrti pronađenih policajaca

"Mijenjaju se brojke, govori se da se smanjilo nasilje što nije točno. Nemate sustav koji će pomoći žrtvi. Vrlo često institucije se nastavlju nasilno ponašati prema ženama. Imamo slučaj policijskog službenika i u veljači. Jedan je partnericu držao kao taokinju. Trebalo bi vidjeli koliko je nasilnika policajaca, službenika, prema onome kako su primijenili svoj pravilnik o disciplinskoj odgovornosti", kazala je Sarnavka. 

Osvrnula se i na slučaj Daruvarca koji je brutalno premlatio tek jedva punoljetnu djevojku, a za to je dobio 4 godine zatvora te je pušten ranije. 

Pročitajte i ovo Predrag Benčić pronađena dva tijela VIDEO Kolege policajci u Ivancu u šoku: "Takav događaj se kod nas ne pamti"

"Za djelo koje je bilo prestrašno, kazna je zanemariva. Više dobije netko tko je ukrao nešto, nego netko tko je pokušao ubiti", kaže aktivistkinja. 

Sarnavka je kazala i kako je pandemija vjerojatno pomogla tome da ljudi budu psihički nestabilni, a žrve i nasilnici su bili zatvoreni u istom prostoru, a žrtva nije mogla doći do adekvatne pomoći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene