Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, komentirala je današnju odluku Ustavnog suda o tzv. zakonu o pobačaju, kojom je odbačen zahtjev za ocjenom ustavnosti tog zakona.


Odluku Ustavnog suda kojom se odbacuje zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece komentirala je i eminentna ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Vezani članci Slika nije dostupna Studenti bijesni zbog odluke Ustavnog suda: "Nećemo dobiti ono što smo trebali jer nas je naš vlastiti fakultet zaj****" Slika nije dostupna "Oni koji bi zabranili pobačaj istodobno su protiv spolnog odgoja u školama"

'Bez obzira na naše svjetonazore, pravo žene na samoodređenje je neupitno i Ustavom zaštićeno, a "granica" na 10. tjednu je sukladna Ustavu RH ('Božićnom Ustavu' iz 1990.)'

Istaknula je kako je pravorijek Ustavnog suda ustavnopravno sadržajno utemeljen, očekivan i ispravan. "Sadržajno je jasno rečeno da pravo na život nerođenog bića uživa ustavnu zaštitu samo u mjeri do koje ne ugrožava pravo žene na privatnost i u tom smislu zakonodavac ima pravo utvrđivanja pravilne ravnoteže. Trenutni Zakon (iz 1978.) tj. rješenje da žena može obaviti pobačaj na zahtjev do 10. tjedna, a nakon toga samo zbog zaštite života žene i dr. sličnih izvanrednih razloga, sadrži pravilnu ustavnopravnu ravnotežu.

Zakon iz 1978. sadrži neusklađenosti s novim ustavnopravnim sustavom sadržavajući neke danas nepostojeće institute te ga valja, zbog formalnih razloga, uskladiti s Ustavom RH u roku od dvije godine.

Novi zakon treba odrediti i druge edukativne i preventivne mjere (izrijekom, primjerice, i uvođenje spolnog i reproduktivnog obrazovanja, vrijeme žene za razmišljanje, jaslice, zaštitu u radnopravnom statusu, ali i niz drugih mjera) kako bi pobačaj na zahtjev bio doista, u praksi, izuzetak."

No, s formalne strane, kaže ona, pravorijek Ustavnog suda pomalo je razočaravajući jer bi ustavnopravno bilo kvalitetnije da se donijela odluka, a ne rješenje (iako to u sadržajnom smislu ne mijenja puno).

Istaknula je i kako čestita Ustavnom sudu što je konačno donio ovaj pravorijek. "Pravo na privatnost žene koje uključuje pravo žene na samoodređenje i odluku o trudnoći (početku i tijeku, pa time i pobačaju na zahtjev) je dio Ustava RH i pod zaštitom je Ustavnog suda RH.

Bez obzira na naše svjetonazore, pravo žene na samoodređenje je neupitno i Ustavom zaštićeno, a 'granica' na 10. tjednu je sukladna Ustavu RH ('Božićnom Ustavu' iz 1990.). Dakle, bez obzira na svjetonazore i bez obzira na shvaćanje kada počinje život, pravo nerođenih nije apsolutno i ne preteže pred pravom žene na samoodređenje i odlučivanje o svojem tijelu i tijeku trudnoće.

Detalji novog zakona utjecat će na konkretni sadržaj tih prava, uključujući i pitanje financiranja induciranih pobačaja, što će biti predmet političkih odluka zakonodavca. Pri tome je Ustavni sud naveo i relevantne slučajeve pred Europskim sudom za ljudska prava iz kojih je razvidno da ne postoji posebno pravno zaštićeno pravo očeva, odnosno da se radi o pravu žene na upravljanje svojim tijelom.

Dakle, Ustavni sud RH je 'svoj problem' riješio. Tek sada kreću političke 'borbe' oko ovog pitanja i njegovih detalja koji će u konkretnom smislu oživotvoriti pravo na samoodređenje žene, ali se ne može regulirati na način da preteže pravo nerođene osobe." 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju