Sandra Švaljek (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Sandra Švaljek (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek u subotu je komentirajući odluku Ustavnog suda koji je odbio zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona poznatog kao lex šerif, koji je u siječnju podnijelo Mostom predvođeno gradsko vijeće Vrgorca, ocijenila da se boji kako se radi o čistoj političkoj prosudbi.


"Nažalost, ako je doista Ustavni sud ocijenio da je lex šerif usklađen s Ustavom, onda se bojim da se radi o čistoj političkoj prosudbi", istaknula je Švaljek na novinarski zahtjev da komentira u petak objavljenu odluku Ustavnog suda.

Vezani članci Nekretnine, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hoće li stanovi i kuće postati rješenje jednog od najvećih problema Hrvatske? "Iza ugla već vreba nova briga" Sandra Švaljek (Foto: Dnevnik.hr) Na suđenju Bandiću svjedočila Sandra Švaljek i jedan od vozača: "To ne bi smjelo biti dopušteno, ali vjerujem da nije protuzakonito"

"Ako je to doista istina da je Ustavni sud zauzeo takvo stajalište, onda na žalost tu vidimo da opet su neki drugi kriteriji dominirali u odnosu na struku jer nemoguće je da se struka slaže oko toga da je Zakon neustavan, a Ustavni sud zaključi da to nije tako", istaknula je Švaljek.

Podsjetila je da je i njena nezavisna lista također podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona jer je "sve upućivalo i svi stručnjaci su, ne samo za pravo u širem smislu nego i za Ustavno pravo, tvrdili da postoje elementi neustavnosti u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, takozvanom lex šerif'.

"Osim što je ta izmjena neustavna, ona nije u skladu niti sa Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, što su potvrdili svi stručnjaci za javnu upravu i lokalnu samoupravu", istaknula je Švaljek na konferenciji za novinare.

Ustavni sud odbio je u petak zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji je u siječnju podnijelo Mostom predvođeno gradsko vijeće Vrgorca. Kada su medijima predstavljali svoj zahtjev za ocjenom ustavnosti čelnici Mosta istaknuli su da su u mnogočemu bili nezadovoljni zakonom, no kako je u prosincu prošle godine stupio na snagu preostala im je mogućnost osporavanja tek dvije odredbe koje su smatrali neustavnima. Prva je formalna i tiče se stupanja Zakona na snagu prvog, umjesto osmog dana od objave u Narodnim novinama. Druga, bitnija i "materijalna" odnosi se na proceduru usvajanja proračuna, zbog čega su padale mnoge lokalne vlasti.

Ocjenu ustavnosti lex šerif nakon vrgoračkog gradskog vijeća zatražio je i GONG te Sandra Švaljek, no Ustavni sud njihove zahtjeve još nije riješio. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju