Robert Podolnjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Robert Podolnjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prof.dr.sc. Robert Podolnjak komentirao je donošenje Lex šerifa te rekao kako je njime otvorena Pandorina kutija budućeg uhljebljivanja te da je dovršen proces stvaranja nedodirljivih i neodgovornih čelnika izvršnih tijela lokalnih samouprava kakvi su bili samo apsolutni monarsi.


MOST-ov zastupnik prof.dr.sc. Robert Podolnjak osvrnuo se na donošenje Lex šerifa, zakona koji, tvrdi Podolnjak, "ni na koji način neće doprinijeti boljem, odgovornijem, poštenijem i transparentnijem radu načelnika, gradonačelnika i župana".

Vezani članci Most u Norveškoj FOTO Urušio se drveni most: Dva vozila završila u rijeci, helikopterom spašavali vozača kamiona Robert Podolnjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Most upozorava: Ministarstvo uništilo potpise prije nego što je Sabor donio odluku o (ne)raspisivanju referenduma

„Zakonom se u potpunosti dovršava proces stvaranja nedodirljivih i neodgovornih čelnika izvršnih tijela lokalnih samouprava, a takvi su nekada bili samo apsolutni monarsi. Neodgovornih prema građanima, koji ga mogu opozvati putem referenduma samo u teoriji, neodgovornih prema predstavničkom tijelu, koje može predložiti njegov opoziv građanima samo 2/3 većinom svih vijećnika što tu mogućnost čini praktički nemogućom misijom, a neće moći biti smjenjeni niti nedonošenjem proračuna kao do sada, osim kada vijeće dva puta za redom i nakon prijevremenih izbora ne donese proračun, neodgovornih prema nadzornim tijelima državne uprave koja im ne mogu ništa, osim ako ne predlože proračun. Ne postoje izvršni dužnosnici, koji upravljaju tako velikim financijskim sredstvima, na čelu svojih lokalnih uprava, sa značajnim ovlastima prema trgovačkim društvima i ustanovama svojih lokalnih jedinica, koji su toliko pravno zaštićeni kao načelnici, gradonačelnici i župani. Osim svega toga, mogu biti birani i neograničeni broj puta“, smatra Podolnjak.

U MOST-u smatraju da se takvim uređenjem ni na koji način neće doprinijeti boljem, odgovornijem, poštenijem i transparentnijem radu načelnika, gradonačelnika i župana.

"Apsolutno je neprihvatljivo da u stotinama općina, gradova i županija predstavnička tijela tijekom prosinca donose ili ne donose svoje proračuna na temelju dva bitno različita zakonska procesa, što po jednom zakonu (dosadašnjem) može rezultirati obostranim raspuštanjem vijeća i izvršnog čelnika, a po drugom (novom) razrješenjem ili vijeća ili izvršnog čelnika. To je protivno ustavnom načelu vladavine prava i očekujemo po tom pitanju hitnu odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, na zahtjev nekog predstavničkog tijela ili na temelju vlastite inicijative Suda", stoji u priopćenju MOST-a.

„Očekivali smo da će Vlada svojim prijedlogom izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi doprinijeti barem racionalizaciji sadašnjih administrativnih i političkih troškova lokalne samouprave, ali je ona odustala čak i od najmanjih intervencija u tom smislu“, izjavio je Podolnjak te dodao: „ Vlada je odustala od ograničavanja mjesečnih naknada za članove vijeća, iako se tu mogu postići velike financijske uštede imajući u vidu da Hrvatska ima blizu 9.000 vijećnika u lokalnim samoupravama. Na žalost, novi Zakon omogućuje također da male općine, do 3.000 stanovnika, koje su u posljednjih 25 godina imale jedan upravni odjel, ubuduće mogu ustrojiti više njih, a na taj način otvara se „Pandorina kutija“ budućeg 'uhljebljivanja' novih pročelnika, tajnika, administrativnih službenika u svim, pa i najsiromašnijim općinama. Novi zakon je, u cjelini svojih odredbi, do sada najgora izmjena u sustavu lokalne samouprave i jedino će ga načelnici, gradonačelnici i župani pozdraviti kao božićni poklon Vlade.“

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju