Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isključeni hrvatski branitelji

Sanader: Sporazum o izručenju s BiH samo za određene kategorije ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je nakon razgovora s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom da se Hrvatska zauzima za potpisivanje sporazuma s BiH o međusobnom izručivanju, ali da bi se takav sporazum odnosio samo na određene kategorije ljudi.

Sanader je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da je sam inicirao raspravu o tome da se postigne sporazum s BiH koji bi onemogućio bjeguncima pred pravdom iz jedne države da se sklone u drugu. 'Takav bi se sporazum odnosio samo na izručivanje određenih kategorija ljudi, ne svih ... u sporazumima će se isključiti mogućnost da se primjerice hrvatski branitelji optuže po političkoj osnovi i da ih moramo izručiti. To neće ići tako', rekao je Sanader.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

'Iz takvih dogovora želimo isključiti politiku i nastojat ćemo da se taj dogovor odnosi prije svega na organizirani kriminal. U tom smislu je ministar pravosuđa dobio zadaću da počne pripremati takve bilateralne sporazume ukoliko postoji volja u Sarajevu i u Beogradu i u drugim gradovima jugoistoka Europe', rekao je Sanader, dodajući da vjeruje kako volja za time postoji i u tim zemljama. On je dodao da bi se takvi sporazumi mogli potpisati i prije nego te zemlje uđu u EU.

Sanader podupire Inzkove reformske inicijative

Sanader je isto tako rekao da podupire Inzkove reformske inicijative usmjerene na osiguravanje opstojnosti BiH, naglasivši da Hrvatska želi jedinstvenu BiH u kojoj će hrvatski narod biti ravnopravan s preostala dva konstitutivna naroda. 'Pozdravljamo sve inicijative visokog predstavnika i njegov rad koji je važan za opstojnost BiH i za takva rješenja koja će omogućiti BiH ne samo rješenje političkog sustava i ustavne promjene, nego koja će osigurati i budućnost BiH', rekao je Sanader. 'Želimo takvu BiH u kojoj će se Hrvati osjećati dobro jer je to njihova domovina, kao što je to i domovina Bošnjaka i domovina Srba', dodao je hrvatski premijer.

Inzko je rekao da službeni Zagreb ima važnu ulogu u cijeloj regiji, a osobito u BiH, dodajući da 'prvi put nakon rata BiH ima u susjedstvu države koje su prijateljske, korektne i koje podržavaju cjelovitost zemlje'. Visoki predstavnik se zauzeo da se u BiH primijeni isti recept u pomirbi kao i u Europskoj uniji poslije Drugog svjetskog rata. 'Isti je recept i za BiH, a to je dijalog i zdrav kompromis. Europa je to radila 50 godina ... na primjeru Njemačke i Francuske, kao i na primjeru Hrvatske, koja je također imala krupne probleme, na tim primjerima vidimo da je mir moguć i da je jedina alternativa', rekao je Inzko.

'Interes međunarodne zajednice je BiH kao funkcionalna država'

Odgovarajući na novinarsko pitanje o stajalištima međunarodne zajednice glede ustavnih promjena u BiH, Inzko je rekao da je interes međunarodne zajednice da BiH postane funkcionalna država. 'Ona mora ostvarivati interese svojih građana, ali ne treba samo postati funkcionalnija, nego i jeftinija', rekao je Inzko. On je dodao da je u BiH potrebno i primijeniti konvencije o zaštiti ljudskih prava, spomenuvši da se u BiH na izborima mogu kandidirati samo osobe koje se izjašnjavaju kao predstavnici jednog od triju konstitutivnih naroda.

'Zato su ustavne promjene bitne ... mislim da je realno da se provede jedna mini reforma ustava ali još je prerano o tome konkretno govoriti', rekao je Inzko. Sanader je također rekao da BiH mora težiti političkoj emancipaciji. 'BiH ne treba i u budućnosti imati tutore za svaku svoju odluku', rekao je hrvatski premijer. 'Pozdravljam sve razgovore vođa političkih stranaka triju konstitutivnih naroda... sve ono što tri konstitutivna naroda dogovore, mi ćemo prihvatiti', rekao je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene