Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader izrazio je danas zadovoljstvo sinoć postignutim sporazumom sa sindikatima javnih službi, naglasivši da je riječ o dugoročno održivom i financijski obranjivom sporazumu.


'Zadovoljan sam dogovorom postignutim nakon teških i iscrpljujućih pregovora, u kojima je bilo napetosti, u kojima se povremeno dizalo od stola, ali na kraju je pobijedio razum', kazao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade. Sanader je uvjeren da će postignuti sporazum smanjiti odljev kvalitetnog kadra i zainteresirati mlade za javnu službu te omogućiti usklađivanje plaća u javnim službama i gospodarstvu u idućih sedam godina. 'Sporazumom su ostvarena dva cilja - da ulažemo u ljude u službama izuzetno važnim za naše građane te da ne ugrozimo javne financije', naglasio je premijer.

>> 'Sporazum ima dobrih i loših strana, no osigurali smo perspektivu'

'Svi pobjednici'

Vezani članci Josip Aladrović - 2 Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mislim da su zadovoljni ponudom" Premijer Andrej Plenković pred prosvjetnim sindikatima (Foto: Dnevnik.hr) Evo kako je Plenković o štrajku govorio na njegovu početku - "Ma predložit ćemo da plaća bude 100 posto veća..."

Istaknuo je da u pregovorima nema pobjednika, odnosno da su pobjednik i Vlada i sindikati, jer su omogućili da ljudi za koje se i jedni i drugi bore, zaposleni u u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi budu plaćeni onako kako zaslužuju. Napominjući kako su i ti zaposlenici spremni podnijeti teret u vrijeme krize, Sanader je ponovio kako im kada se iziđe iz krize treba platiti što zaslužuju. Premijer je zahvalio i sindikatima državnih službi na ranije potpisanom sporazumu, ali i naglasio da će se novi sporazum primjenjivati i na državne službe.

>> Obustavljen štrajk: Pao dogovor!
 

'Dobra stvar koja se događa u predizborno vrijeme'

Postignuti sporazum nazvao je partnerskim i kompromisnim rješenjem iza kojega svi mogu stati, a odbacio je tumačenja da riječ o predizbornom sporazumu. 'To nema veze s izborima', ustvrdio je Sanader, objašnjavajući da je riječ o 'dobroj stvari koja se događa u predizborno vrijeme', ali da je 'uvijek dobro napraviti dobru stvar'. Izvijestio je da je sa sindikatima dogovoreno da će se do kraja lipnja donijeti smjernice nacionalne politike plaća, a pozvao je i poslodavce da se uključe u izradu tog dokumenta. Dogovorena je i izrada registra zaposlenih u javnim službama do kraja godine, analiza svih kolektivnih ugovora u cilju razgovora o mogućoj kvalitetnijoj raspodjeli sredstava te sudjelovanje sindikata u reformi javnih službi, izvijestio je Sanader.