Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na kritike

Ukidaju se povlastice zastupnicima i ministrima?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Hrvatskom saboru da Vlada, u mjerama koje će poduzimati za sprječavanje negativnih učinaka financijske krize, neće dozvoliti da se kriza prelama preko leđa građana kojima je najteže.

'U ovom trenutku nitko nema pravo nijekati da kriza dolazi i u Hrvatsku, ali Vlada neće dozvoliti da se prelama preko leđa onih kojima je najteže', rekao je Sanader u 'aktualnom prijepodnevu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne daju svoje povlastice U Saboru složni oko jedne stvari: 'Od srca ste rekli ono što većina nas misli' Slika nije dostupna O radu bez plaće Pitali smo političare: Što biste napravili da ne primite plaću četiri mjeseca?

Odgovarajući na upit Miljenka Dorića (HNS) poduzima li Vlada i koje proaktivne mjere kako bi spriječila krizu u Hrvatskoj, premijer je rekao kako će se, unatoč teškim vremenima u kojima se nalazimo, kroz proračun za iduću godinu nastojati ostvariti gospodarski rast od 2 do 2,5 posto.

>> 'Nismo zabranili dječje darove i božićnice'

>> Sanader 'ratuje' s ministrom, sindikatima i umirovljenicima


Dodao je kako će se o svim aspektima proračuna za iduću godinu razgovarati u Saboru kada Vlada izađe s proračunom, a Vlada će razgovarati i sa socijalnim partnerima.

'Ukoliko se ne uspijemo dogovoriti sa socijalnim partnerima oko zamrzavanja rasta plaća u 2009., moguće je da idemo u deficit državnog proračuna', kazao je Sanader, napominjući da jedan posto deficita vrijedi 2,9 milijardi kuna.

Najavio je i razgovore s HSU-om o božićnici za umirovljenike te je kao mogućnost najavio ukidanje privilegija saborskih zastupnika i ministara, poput besplatnog parkiranja.

Premijer je ponovio da kada je govorio o potrebi štednje uslijed svjetske financijske krize nije spominjao ukidanje božićnica i darova za djecu, već da je istaknuo potrebu ukidanja prakse da javna poduzeća jedna drugima daju poklone i troše velike novce na reprezentaciju.

'Nikakve se božićnice ne ukidaju niti božićni darovi za djecu', poručio je Sanader tijekom saborskog 'aktualnog prijepodneva', odgovarajući na upit IDS-ovca Damira Kajina kako Vlada gleda na prijedlog poslodavaca o potrebi osnivanja interventnih fondova za pomoć gospodarstvu i građanima u slučaju propadanja hrvatskih poduzeća.

'U tom slučaju (propadanja poduzeća) mi svi skupa moramo znati da bez tih tvrtki, poduzetnika i gospodarstva nema ni radnih mjesta, plaća ni prihoda u proračunu. U tom je smjeru išao i prijedlog poslodavaca', rekao je premijer.

Naglasio je da je Vlada već poduzela prvu mjeru - povećanjem osiguranih depozita sa 100 tisuća na 400 tisuća kuna postignut je mir, spriječena je panika zbog recesije i navala na banke -, a, dodao je, slijede nove mjere za pomoć gospodarstvu i građanima te one za ukidanje državnog deficita iduće godine.

Sanader je izvijestio da se radi na modelu dokapitalizacije Hrvatske poštanske banke (HPB), a za drugu hrvatsku banku, Croatia banku, rekao je kako se razmatra mogućnost dokapitalizacije ili privatizacije.

Apelirao je na banke u stranom vlasništvu da, kao što to čine od 2002., depozite ne izvlače iz Hrvatske, istaknuvši kako će HNB učiniti sve da se to spriječiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene