Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja Sanaderu

Turudić vlasniku restorana: Ne rugajte se sudu, kažite zašto ste ostavili baš ovu snimku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo jednomjesečne stanke na zagrebačkom Županijskom sudu saslušanjem novih svjedoka nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a.

Sanader je po prvi put pred suca Ivana Turudića došao sa slobode jer je nakon posljednje rasprave, održane sredinom prosinca, sud prihvatio njegovu jamčevinu za obranu sa slobode. Na sud je stigao u pratnji odvjetnika Gorana Suića, a odvjetnica Jadranka Sloković danas nije došla na sud zbog bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Slika nije dostupna Nakon Moskve sudnica Pripremno ročište za novo suđenje u slučaju Ina-Mol odgođeno do rujna

>> Sanaderova obrana: Uskoro ćemo uputiti odgovor na optužnicu

>> Sanader u šetnji Splitom: Pogledajte s kim se sve susreo

Na klupi za svjedoke sjeo je bivši predsjednik Uprave Plinacroa Branko Radošević koji svjedočo vezano uz plinsko poslovanje i izdvajanje njegovog neprofitabilnog dijela iz INA-e. Kazao je kako saznanja o pregovorima Vlade i MOL-a ima preko radnih sastanaka u Ministarstvu gospodarstva i u razgovorima s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom. Kazao je kako nije bio član Povjerenstva za pregovore o plinskom biznisu niti mu je poznato da je ono imenovano. Kazao je da zna samo za Povjerenstvo za pregovore s INA-om oko upravljačkih prava.

Radošević je kazao je u ljeto 2008. godine održano nekoliko sastanaka oko organizacije plinskog biznisa između Vlade i MOL-a na koje ga je pozvao Polančec. Na glavnom sastanku je bio i šef uprave MOL-a Zsolt Hernadi. Polančec je, kazao je, na tom sastanku zagovarao ideju da Vlada otkupi plinski biznis od INA-e, organizira posebnu tvrtku te izgradi skladište plina jer su iz INA-e tvrdili kako je plinski biznis za njih gubitak. Vlada je, kazao je, trebala preuzeti plinski biznis za jednu kunu, a INA i Vlada su trebali dijeliti rizike i gubitke oko postizanja tržišne cijene. Taj je plan, kazao je Radošević, zagovarao Damir Polančec.

Na idućem sastanku se, kazao je, razgovaralo o cijeni plina koji će INA ubuduće prodavati tvrtki koju osnuje i preuzme Vlada. Zsolt Hernadi je predlagao cijenu ruskog plina, nakon što dođe na hrvatsku granicu. 'To je RH bilo neprihvatljivo, tako je ocijenio i Damir Polančec', kazao je Radošević te dodao kako se tijekom sastanka pokušalo definirati tržišnu cijenu ali stavovi Polančeca i Hernadija su bili toliko udaljeni da je sastanak prekinut i dogovoren je novi. Na tom trećem sastanku Mađari su, kazao je, iznijeli isti stav. 'Polančec je tada iznio niz nelogičnosti pa i da su u cijenu ruskog plina uračunati rizici koji ne postoje na hrvatskom tržištu i INA ih nije imala. Na tom su se sastanku stavovi još više razišli', zaključio je Radošević.

Zakazan je novi sastanak no kompromisno rješenje, nastavio je, ni tada nije postignuto. Polančec i Hernadi su se sastali nasamo kod njega u kabinetu i Polančec je nakon toga otkazao sastanak 'zbog nepomirljivih strana'. 

Nakon tih neuspjelih sastanaka u prosincu 2008. je Polančec sa suradnicima došao na prezentaciju poslovnih rezultata u Plinacro. Polančec mu je, kaže, zajamčio da će Plinacro otkupiti podzemno skladište plina od INA-e no da za ostali dio plinskog biznisa nije siguran. Radošević je tada upozorio Polančeca da za to nemaju sredstava jer su sredstva koja imaju strogo namijenjena za izgradnju plinske infrastrukture no on mu je rekao 'da će se naći rješenje'.

Polančec im je nakon toga poslao dopis neka pristupe pregovorima. Plinacro se tada ipak uključio u pregovore i otkupio podzemno skladište plina Okoli‎. Nakon toga je održan niz sastanaka. Radošević je kazao kako pamti jedan u Ministarstvu gospodarstva na kojem je Polančec sa suradnicima i odvjetnikom Zoranom Markovićem prezentirao da je vladim tim ispregovarao sMOL-om sve detalje na način da će Vlada otkupiti 100 posto udjela Okolija te da će to biti realizirano preko Plinacroa. Rečeno mu je da se cijela transakcija mora izrealizirati do kraja godine.

Nakon toga je osnovan tim za pregovore između Plinacroa i INA-e. 24. prosinca je održan sastanak na kojima je Radoševiću predočen ugovor. Radošević kaže kako ga je zasmetao ugovor o otkupu skladišta kojeg je ispregovarala Vlada. Inzistirao je, kaže, da se definiraju sredstva za navedenu transakciju. 'Zasmetalo mi je i što pregovaraju dvije hrvatske tvrtke a ugovor je bio na engleskom. U ugovoru nije bila utvrđena cijena po kojoj bi Plinacro trebao otkupiti skladište plina a postojale su i poveznice s nekim drugim, meni nepoznatim ugovorima', kazao je bivši predsjednik Uprave Plinacroa te dodao da je tada sastanak prekinut i dogovoreno je da oni u Plinacrou prouče ugovor. 

Plinacro je tada angažirao stranu odvjetničku tvrtku da im sve rastumači nakon čega su zauzeli stav da im je sve to neprihvatljivo o čemu su, kaže, izvijestili INA-u i tadašnju ministricu Marinu Matulović Dropulić. 'Smatrao sam da ne mogu potpisati taj ugovor ako se primjerice, ne može utjecati na odredbu da će ako Vlada ne otkupi trgovačko društvo, Plinacro morati vratiti Okoli i platiti nadoknadu štete. Na takve uvjete nisam htio pristati' kazao je Radošević te dodao kako je na idućim sastancima bilo pritisaka iz INA-e od strane bivšeg člana Uprave Joze Petrovića da se posao završi i sklopi na što, tvrdi, nije htio pristati. RAdošević je kazao kako mu se Petrović predstavio kao osoba od povjerenja bivšeg premijera i kazao da će 'Sanader biti ljutit ako se posao ne dovrši čim prije'.

Nakon toga održan je sastanak kod Damira Polančeca na kojem su bili i Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić i Jadranka Kosor. Raspravljali su o problemima a kasnije ga je, kaže, nazvala ministrica Matulović Dropulić i upozorila da se pregovori moraju nastaviti i dala novi rok za završetak - 31. siječnja 2009.

Na pitanje tužiteljice je li imao kontakata sa Sanaderom Radošević je kazao: 'Rekao mi je na jednom neformalnom sastanku da malo olabavim s tim Mađarima jer nam oni trebaju', kazao je Radošević te dodao kako ga je jednom i nazvao i pitao za probleme oko realizacije ugovora. 'S negodovanjem mi je rekao da ću, ako sam nesposoban to provesti, morati odstupiti'.

Radošević je kazao kako su vještaci procijenili vrijednost Okolija na 514-560 milijuna kuna. Ministrica Matulović Dropulić mu je kaže, rekla da će se izboriti za cijenu od 514 milijuna kuna što je na kraju i prihvaćeno. 'Digli smo krediti od 300 milijuna kuna. Ostatak je Plinacro trebao podmiriti od svojih prihoda a Vlada je dala garanciju da će ona namiriti dug ako mi ne budemo u mogućnosti' kazao je Radošević te dodao da je ugovor realiziran do roka 31. siječnja koji mu je bio zadan.

Nakon tužiteljstva ispitivanje svjedoka preuzela je obrana. Na pitanje Čede Prodanovića je li se i ranije razgovaralo o izdvajanju plinskih biznisa Radošević je odgovorio potvrdno. Sanader mu je, kazao je, rekao da je INA bila u financijskim problemima a po energetskoj strategiji EU do 2013. godine je bilo nužno sagraditi skladište podzemnog plina, što nije učinjeno.

Obrana bivšeg premijera je Radoševića pitala da objasni zbog čega se protivio potpisivanju ugovora između INA-e i Plinacroa - zbog sredstava ili zato jer je smatrao da je posao loš. 'I jedno i drugo. Smatrao sam da to nije dobar potez jer će dugoročno povećati cijenu plina. Građani Hrvatske sada plaćaju cijenu koju utvrdi Vlada, a Vlada je Okoli prodajom INA-e već jednom prodala. Ponovno kupovanje bio je dodatni trošak zbog kojega je cijena plina dugoročno rasla', kazao je Radošević.

Nakon pauze suđenje je nastavljeno u 12:20 sati. Ispitivanje Radoševića preuzeo je Ivo Sanader. Svjedoka je pitao je li u cijeni plina postojala i socijalna komponenta, odnosno je li Vlada održavala cijenu ispod tržišne kako bi olakšala građanima. Radošević je na to kazao da cijenu za konačne korisnike određuje Vlada.

Na Sanaderovo pitanje  kakav je učinak plinska kriza zbog sukoba Rusije i Ukrajine imala na isporuku plina u RH Radošević je kazao da je izazvala veliku štetu hrvatskom gospodarstvu jer INA nije mogla osigurati dovoljne zalihe plina.

Sanader je svjedoka upitao i je li pritisak koji je bivši član Uprave INA-e Jozo Petrović na njega vršio bio usmjeren na termin završetka pregovora ili je bilo u pitanju nešto drugo na što je Radošević odgovorio da je bio usmjeren na termin završetka pregovora. Na pitanje je li mu pojašnjeno zašto pregovori moraju biti završeni do kraja godine Radošević je kazao da su mu Polančec i on (Sanader) u nekoliko navrata rekli da je INA u teškoj financijskoj situaciji i da joj prijeti smanjenje kreditnog rejtinga. Potvrdio je i da je Vlada Ivice Račana željela izdvojiti plinski biznis.

Tužiteljica Vanja Marušić Sanaderu je tijekom ispitivanja svjedoka prigovorila da je svjedok već odgovorio na neka od tih pitanja pa joj je Sanader rekao da on njoj nije upadao u njezino postavljanje pitanja. Na kraju ispitivanja Sanader je prigovorio na dva dijela iskaza Branka Radoševića. Rekao je kako mu nije govorio da 'malo olabavi' jer bi to značilo da je je on gazda. Ustvrdio je i kako mu nije prijetio smjenom kad je predlagao skraćivanje rokova za izgradnju plinovoda Pula-Split i Pula-Karlovac. 

Nakon Radoševića na klupu za svjedoke sjeo je Mario Čerhak, vlasnik restorana Marcellino u kojem je nastala snimka sastanka Sanadera sa šefom MOL-a Zoltom Hernadijem. Sudac Ivan Turudić je rekao: 'Idemo sada na veselije i zabavnije teme'.

Na pitanje tužiteljice ima li još video nadzor u restoranu Čerhak je kazao da ima. Sudac Turudić mu je na to rekao: 'Stavite oznaku da ga više nema, da vam se vrate gosti!'. Svjedok je na to kazao kako mu je puno draže da postoji video nadzor te da se datuma nastanka snimke sjetio tek kada su mu u USKOK-u pokazani računi.

Na Prodanovićevo pitanje snima li on čitavo vrijeme restoran, Čerhak je kazao kako on ništa ne snima ali da video nadzor bilježi čitavo vrijeme. 'Čak i dok smo na godišnjem odmoru. Video nadzor bilježi sve prostorije pa time i sve goste'. Na pitanje upozorava li goste da su pod video nadzorom je kazao: 'Toliki idiot nisam'.

Prodanović ga je potom pitao tko je skratio snimku na samo četiri minute. 'Jedini ja u restoranu brišem ili zadržavam snimke', kazao je Čerhak te dodao kako je sve snimke izbrisao kad su se u medijima pojavili napisi da njegov restoran stožer Sanaderova povratka na vlast.

'Jesam li dobro shvatio, vi ste skratili tu snimku', pitao je Prodanović a svjedok je kazao da to nije film da se može skratiti. 'Nešto se briše, a nešto ne. Ponekad je memorija puna pa se dijelovi moraju obrisati. Nisam ništa obrisao već je takva datoteka ostala u memoriji. Jedine snimke koje sam svjesno obrisao su ranije snimke na kojima je bio Sanader', kazao je Čerhak.

Na Turudićevo pitanje zašto nije obrisao i tu snimku svjedok nije odgovorio već mu je kazao da se stavi u njegovu poziciju. Turudić je na to povikao na svjedoka da se ne ruga sudu, da ne komentira pitanja i da ne zahvaljuje na pitanjima. 'Neću se stavljati u vašu poziciju, na pada mi na pamet', kazao mu je Turudić te kazao da će ga kazniti ako 'nastavi raditi farsu' a Čerhak mu je na to odgovorio: 'Kaznite me, ionako su me već svi kaznili'.

Turudić ponovno postavlja pitanje zašto je svjedok ostavio baš ovu snimku. Čerhak je potom rekao da je, kad je vidio napise u medijima, pretpostavio da će ga netko pitati za snimke i Sanaderove posjete te da je zato ostavio tu snimku. 'Ovo je neprobavljivo što vi pričate', kazao mu je Turudić te dodao da svaka njegova rečenica demantira onu prethodnu.

Na pitanje kako je uopće došlo do toga da je ta snimka završila u DORH-u Čerhak je kazao kako ga je nazvao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i kazao mu da žurno dođe na kavu. 'Pitao me koliko je puta Sanader bio u restoranu i postoji li mogućnost da imamo spornu snimku' kazao je te dodao kako nikada nikom drugom nije rekao da ima tu snimku niti ju je dao novinarima. Kazao je kako je pitao Bajića odakle mu saznanja da on ima tu snimku ali da i dalje ne zna odgovor na to pitanje.

Čerhak je kazao kako je molio Bajića da ga ne dovodi u tu situaciju, no da je ipak predao snimku jer nije znao kako da postupi. Dopustio je USKOK-u da uzmu snimku u njegovoj prisutnosti. Potvrdio je i da je taj dan Robert Ježić bio na sastanku sa Sanaderom i Hernadijem ali ne i da je izbrisan sa snimke. 'U jednom se trenutku nekud udaljio. Kad su mi predočeni računi sjetio sam se da su se Sanader i Ježić tog istog dana uvečer ponovno vratili u restoran', kazao je Čerhak.

Prodanović je na kraju ispitivanja uložio prigovor na istinitost njegova iskaza i okolnosti pod kojima je snimka došla do suda. 'Radi se o sprezi DORH-a i medija. Ovaj čovjek je samo jedan iz galerije likova koji ovdje svjedoče o nebitnim okolnostima', kazao je Prodanović.

Današnje ročište je završilo a suđenje se nastavlja sutra. Na klupu za svjedoke trebali bi sjesti bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Vedran Duvnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene