Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u nedjelju u Tiranu na sastanak s premijerima Albanije i Makedonije Salijem Berishom i Nikolom Gruevskim, čije su zemlje zajedno s Hrvatskom članice Američko-jadranske povelje, te s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.


Američko-jadranska povelja (A3), nastala na inicijativu SAD-a i potpisana u Tirani 2. svibnja 2003., predstavlja okvir suradnje triju zemalja na provedbi sveobuhvatnih reformi čiji je krajnji cilj uključivanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO.

Vezani članci Slika nije dostupna Snažna poruka pape Franje okrutnim džihadistima Slika nije dostupna Nekad najizoliranija, a danas središte vrhunske zabave!

Bush, koji boravi u jednodnevnom posjetu Albaniji, sastat će se najprije s premijerom Berishom, a potom će im se na radnom ručku pridružiti Sanader i Gruevski.

Očekuje se da će Bush čelnicima skupine A3 izraziti potporu skorom ulasku njihovih zemalja u NATO.

Hrvatski premijer stigao je u Tiranu, gdje su zbog Busha na snazi iznimno stroge mjere sigurnosti, nakon što je ovaj tjedan u Bruxellesu dobio snažnu potporu glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera za članstvo Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu.

"Kristalno je jasno da saveznici žele vidjeti Hrvatsku za NATO-vim stolom kada ispuni sve kriterije", rekao je u srijedu Scheffer.

Sam Bush je tijekom Sanaderova posjeta Washingtonu u listopadu 2006. ocijenio kako je "svjetski interes da Hrvatska uđe u EU i NATO", te obećao da će se zauzeti da Hrvatska na summitu Saveza u Bukureštu u travnju 2008. bude pozvana u članstvo.

Prema najavama, osim o izgledima za skorašnje članstvo članica A3 u NATO-u, kao glavna tema Bushova posjeta Albaniji spominje se pitanje Kosova.

Dolazak Busha, prvog američkog predsjednika u posjetu Albaniji, ocjenjuje se u službenim krugovima povijesnim, kako za albansko-američke odnose tako i za regiju.

Albanski mediji ističu da Bush tim posjetom sa sobom donosi naslijeđe svog prethodnika Billa Clintona, "osloboditelja Kosova".

Oko značaja Bushova posjeta Tirani, trenutno najčuvanijeg grada na svijetu, istim jezikom govore vladajuće strukture i oporba, jer obje strane polažu velike nade u SAD glede konačnog rješavanja statusa Kosova.

Berisha je uoči samog Bushova dolaska poručio da "nema drugog rješenja doli nezavisnosti Kosova". 

Odbacio je prijedlog francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozya o šestmjesečnoj odgodi jer, kako je kazao, "Beogradu ni godine neće biti dovoljne da se riješi duhova
'Velike Srbije', a niti će se promijeniti stav Kremlja".

"Nažalost, Kremlj zagovara isto stajalište posljednjih 130 godina, vjerujući da se mir i stabilnost na Balkanu mogu postići jedino kroz srpsku hegemoniju, koja se pokazala pravom katastrofom", rekao je Berisha.

Bushu će albanski predsjednik Alfred Moisiu dodijeliti najviše
državno odlikovanje, a jedna od glavnih ulica u Tirani u kojoj se nalazi parlament, biti će preimenovana u Ulicu Georgea W. Busha.

Albanija od samog početka sudjeluje u tzv. "koaliciji voljnih" u
Iraku, a u svibnju 2003. sa SAD-om je potpisala i bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državaljana optuženih za ratne zločine Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Albanija je od SAD-a od 1991. godine do danas primila pomoć u vrijednosti od skoro 600 milijuna dolara.