Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića Hrvatski sindikat liječnika prijavio je inspekciji rada jer je, kako tvrde, branio liječnicima odlazaka na prošlotjedni prosvjed na Cvjetnom trgu.


Hrvatski je liječnički sindikat (HLS) sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića prijavio inspekciji rada zbog, kako kažu, zabrane liječnicima KBC-a Zagreb da sudjeluju na sindikalnom skupu na Cvjetnom trgu u Zagrebu, održanom prošlog četvrtka.

>> Prosvjed liječnika: 'Operiramo i ŠMRKAVI jer nema tko umjesto nas!'

Vezani članci Počast poginuloj djevojci Raste kaos u Mjanmaru: U prosvjedima protiv vojnog puča poginula djevojka Štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza - 5 Vozači saniteta u bijelom štrajku: Traže povrat ili povećanje koeficijenta plaće

'Sindikat drži da je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb postupio protupravno pri čemu je prekršio najmanje dvije ustavne kategorije: pravo na mirni prosvjed i pravo na štrajk, kao i više zakonskih te podzakonskih akata', stoji u priopćenju HLS-a.

Sindikalci tvrde da Giljević ne samo da je dopisom zabranio liječnicima sudjelovanje na prosvjednom skupu, nego im je i eksplicitno zaprijetio najstrožim sankcijama ukoliko bi na prosvjed ipak otišli.

'HLS u svojoj prijavi napominje da je u tijeku zakoniti štrajk bolničkih liječnika te da je sindikalni prosvjedni skup na Cvjetnom trgu bio uredno najavljen svim poslodavcima, odnosno ravnateljstvima bolnica sukladno važećem Kolektivnom ugovoru', dodaje Hrvatski liječnički sindikat.

Na kraju priopćenja HLS tvrdi kako je Giljevićeva zabrana prosvjeda jedini takav slučaj u državi.

'Liječnički sindikat ocjenjuje takvo ponašanje krajnje nedopustivim. Stoga je prijava Državnom inspektoratu samo prvi korak u slijedu pravnih postupanja koje će HLS poduzeti protiv doc.dr.sc.Zlatka Giljevića radi zaštite temeljnih sloboda koje su zajamčene Ustavom i međunarodnim konvencijama', navodi se u HLS-ovom priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook