Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora usmrtiti 50 tisuća kokoši

Salmonela ponovno na farmi kod Ivanić-Grada, vlasnik tvrdi da mu podmeću: "Protiv mene se urotila konkurencija"

Aktualno Galerija Državni inspektorat, ilustracija - 1 Državni inspektorat, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Državni inspektorat, ilustracija - 2 Državni inspektorat, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rat oko jaja, ilustracija - 1 Rat oko jaja, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rat oko jaja, ilustracija - 2 Rat oko jaja, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rat oko jaja, ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Salmonela se ponovno pojavila na farmi Lukač kod Ivanić-Grada. Novi je to slučaj nakon onog iz rujna kada su morali usmrtiti 150 tisuća kokoši. Ovoga puta izdan im je nalog za usmrćivanje njih 50 tisuća. Vlasnik farme optužuje nadležne institucije i konkurenciju da mu podmeću.

Kokošima s farme kod Ivanić-Grada sudbina je klaonica, a sve zbog salmonele koju su veterinarske službe pronašle u jednom objektu. Vlasnik farme Marijan Lukač u rezultate ne vjeruje.

"Nema je, ona je samo na papiru. Ona je samo na papiru, izrodila se u Centru za peradarstvo HVI-a, nigdje drugo", rekao je Lukač reporteru Dnevnika Nove TV Domagoju Mikiću.

No jedan od pet objekata farme je zatvoren. Iz državnog inspektorata kažu kako su vlasniku farme naložili da mora eutanizirati više od 50 tisuća životinja, a sva jaja moraju biti dodatno termički obrađena.

Pročitajte i ovo Reporterka Valentina Baus razgovara s Andreasom Pottakisom, grčkim pučkim pravobraniteljem Sukob navijača Grčki pravobranitelj ekskluzivno za Dnevnik Nove TV o prijetnjama uhićenim Boysima: "Razumijem da ta odluka povlači neka pitanja"

Inspektorat se poziva na rezultate referentnog laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta i švicarskog nacionalnog centra NENT.

"Pribor za uzimanje uzoraka i izričito sam tražio da bude zapakiran i opet su došli bez toga. Vrlo šlampavo, vrlo neprofesionalno i naravno da su morali biti ovakvi rezultati. Postavlja se pitanje zašto ih nisu uzeli originalno zapakirane? Zato da bi ih mogli kontaminirati", ljutito je rekao vlasnik farme.

Na ove optužbe ekspresno je stigao odgovor.

"Najoštrije osuđujemo i kategorički odbacujemo pokušaje pojedinaca da putem medija komuniciraju rad i postupanje inspekcija Državnog inspektorata pri čemu obmanjuju javnost neistinama, poluinformacijama i u konačnici neznanjem", priopćio je DIRH.

Pročitajte i ovo Nizama Hećimović, Nermin Sulejmanović stravičan zločin Trostruki ubojica iz Gradačca imao je zakazano vjenčanje s trećom ženom, kupio je i kuću u Brčkom

Lukač, poručuju, ima pravo zatražiti naknadu, a iz resornog ministarstva kažu kako je u 2023. godini ostvario pravu na naknadu štete u iznosu 628.333 eura.

"Ne dobije se ni 30 posto direktne štete, a indirektna šteta je ovdje pet puta veća", naglasio je Lukač koji sumnja i zašto je baš njegova farma pod stalnim povećalom.

"Problem je u tome što se protiv mene urotila konkurencija u sprezi s Državnim inspektoratom i Centrom za peradarstvom,  podružnicom HVI", zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene