Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijske malverzacije

SAD: Splićaninu Razmiloviću 62,7 milijuna dolara globe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomo Razmilović, koji se od američkog pravosuđa krije u Švedskoj, dobio je prvu presudu za svoje financijske malverzacije od prije sedam godina.

Razmilović će, piše portal Dalmacija News, morati platiti ukupno 62,7 milijuna dolara globe i odštete jer je kao predsjednik uprave tadašnjeg informatičkog diva Symbol Technologies lažnim financijskim izvještajima 'pumpao' njihovu knjigovodstvenu i burzovnu vrijednost.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Okružni sud u New Yorku je presudio da Razmilović mora vratiti 41,8 milijuna dolara za koje se pretpostavlja da ih je zaradio makinacijama te platiti i globu od 20,9 milijuna dolara.

Ukupan iznos bi na kraju mogao biti i veći jer je sutkinja zatražila od Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja da izračuna kamate koje je Razmilović mogao priskrbiti na spomenuti 41 milijuna 'zarade'.

'Razmilović je bio izravni sudionik u prevarantskoj mreži koja je više od tri godine varala, lagala, manipulirala i namjerno zanemarivala pravila poslovanja, što je dovelo, ili je moglo dovesti, do značajnih gubitaka ulagača u dionice Symbola. Umjesto da se suoči s optužbama Razmilović je napustio zemlju, odbio priznati sudjelovanje u kaznenim djelima, i nikad nije izrazio nikakvo žaljenje za svoja djela', stoji u presudi.

Sve je počelo 2004. godine. Komisija za zaštitu burzovnog poslovanja optužila je vodstvo Symbola (koji je kasnije prodan Motoroli za 3,9 milijardi dolara) da je knjigovodstvenim operacijama napuhavalo prihode i profit. Tako lažiranim izvještajima Symbolove su dionice 'odletjele u nebo', a nakon otkrića prevare investitori su izgubili gomilu novca.

Komisija za zaštitu burzovnog poslovanja se nagodila s većinom optuženih, no najkrupnija riba, Tomo Razmilović, im je izmaknuo. Danas već 71-godišnjak, Razmilović je nakon otkrića malverzacija prvo otišao na godišnji odmor u rodni Split, a potom u Švedsku čije ima i državljanstvo, a koja nema ugovor o izručivanju s SAD-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene