Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da ili ne referendumu

Odbor za Ustav danas o ćirilici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav danas će odlučivati o zahtjevu za raspisivanje referenduma o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Hrvatski sabor danas će zasjedanje nastaviti raspravom o Programskom i financijskom izvješću Hrvatskoga olimpijskog odbora za 2012., a uoči plenarne sjednice održat će se i sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na čijem je dnevnom redu i referendumska inicijativa o dvojezičnosti.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Parlamentarni izbori Grbin: "S jedan posto proračuna moguće je podići standard građana" Slika nije dostupna Sastanak danas u podne Vukovarci premijeru odlučili postaviti ULTIMATUM: Ili ploče dolje ili...

Sjednica Odbora počinje u 9 sati, a prva točka dnevnog reda je Zahtjev građanske inicijative 'Stožer za obranu hrvatskog Vukovara' za raspisivanjem referenduma.

Pučka pravobraniteljica, Lora Vidović, protiv referenduma o dvojezičnosti

Predsjednik tog Odbora Peđa Grbin (SDP) nedavno je kazao kako očekuje da će Sabor od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti predloženoga referendumskog pitanja, koje, po prijedlogu Stožera, glasi: 'Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice'.

Na sjednici Odbora raspravljat će se tako o zahtjevu za raspisivanje referenduma o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, a Grbin podsjeća kako Odbor nije ovlašten odbiti raspisivanje referenduma. Plenarnoj sjednici Sabora će, kaže, biti predloženo da od Vlade zatraži prebrojavanje i utvrđivanje točnog broja potpisa koji su dani za referendumsku inicijativu.

Ivo Josipović smatra da referendum o ćirilici mora proći sve provjere

'Tu se ulazi direktno u materiju koja je ispregovarana te ćemo, nakon što utvrdimo postoji li dovoljan broj potpisa, razmotriti daljnje akcije, gdje će Hrvatski sabor zauzeti jasan stav kako se ovdje radi o nedopuštenom pitanju, a konačnu odluku o tome imat će Ustavni sud', poručuje Grbin.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je krajem prošle godine Saboru predao više od 600 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene