Saborska većina tanka je i šarolika te ponekad podržava Vladu, a ponekad ne. Omjer snaga u sabornici u Dnevniku Nove TV analizirala je reporterka Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Galerija


U Saboru sjedi 151 zastupnik - 78 ih čini vladajuću većinu, a 73 šaroliku oporbu. No, ni vladajući nisu homogena skupina. HDZ ima svojih 55 zastupnika, ali premijer Andrej Plenković mora balansirati između raznih interesa i svjetonazora.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na Hvaru (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte kako se pokušao izvući: Plenković kritizirao Predsjednicu zbog poteza koji je i sam povukao Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Zbog političkog pritiska na Povjerenstvo za sukob interesa oporba traži sjednicu Odbora za Ustav

Tu su petero zastupnika HNS-a i bivši predstojnik Milanovićeva ureda Tomislav Saucha. Vladu podupiru i po 1 zastupnik Bandićeve stranke i Čačićevih Reformista. Uz Plenkovića je i troje zastupnika SDSS-a i ostalih petero manjinaca.

Zatim, po jedan zastupnik HSLS-a i Hrasta, te Branimir Glavaš. Dvoje iz Hrvatske demokršćanske stranke, te nezavisni Željko Lacković i Ivan Mišić.

Miks je to različitih svjetonazora i ideologija - od konzervativaca do liberala, narodnjaka itd.

Brojne reforme pred šarolikim društvom

A ovo šaroliko društvo treba provesti brojne reforme u državi, prrije svega onu zdravstvenu.

Troškovi su naime sve veći - 25 milijardi kuna na godinu. Moguće je da će se odlučivati o poskupljenju usluga.

Za mirovine pak treba pronaći 36 milijardi kuna. Prihodi od doprinosa nisu dovoljni, ni približno. Na stolu bi stoga mogla biti i odluka - hoćemo li u mirovinu kasnije.

Javna i državna uprava godinama čeka pravi sustav nagrađivanja i kažnjavanja. U godini dana, zbog loših ocjena bilo je sedam otkaza. Ti je i reforma obrazovanja gdje će se teško pomiriti liberalni svjetonazor HNS-a i konzervativni Hrasta.

Veći broj ruku ne garantira provođenje reformi

Veći broj ruku znači i čvršću vladu, no ne nužno i da će se reforme provoditi. Bivši premijer Zoran Milanović, na prvom proračunu imao je potporu 82 zastupnika, pa ključne reforme nije proveo.

Hoće li za to snage imati ova vlada, bez obzira koliko je sastav različit, na kraju ovisi o premijeru i njegovoj odlučnosti. Koja, zasad, prema mnogima izostaje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr