Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Zastupnici podržali izvješće o suzbijanju zloporabe opojnih droga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici u nastavku sjednice večeras su podržali Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga u Republici Hrvatsku za prošlu godinu, te su naglasili potrebu pojačane prevencije i edukacije u borbi protiv jedno od najtežih ovisnosti.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Ante Zvonimir Golem, istaknuo je kako je u registru osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga registrirano 25720 osoba što je povećanje od 7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš statistika iz Sabora Objavljeno tko su najaktivniji zastupnici, a tko nije progovorio ni riječ Slika nije dostupna Svakoga sata od opojnih droga umre jedan mladi Europljanin

Na liječenju je u prošloj godini bilo 7464 osoba, a 1779 osoba je prvi put ušlo u sustav liječenja.

Novih ovisnika o opijatima bilo je 800, što je, naglasio je 'do sada najmanji udio novopridošlih korisnika opijata od svih koji su u određenoj godini uzimali opijate'.

U 2007. se u usporedbi s prošlom godinom uočava vrlo blago povećanje ukupnog broja liječenih osoba i to za dva posto.

'Učestalost liječenja zbog zlouporabe opijata i dalje se povećava, ali iako su ostala sredstva manje zastupljena, zabilježen je porast liječenja zbog zlouporabe kokaina te je u 2007. liječeno 147 osoba, što je povećanje od čak 35 posto u odnosu na prošlu godinu', rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. 

>> Sabor: Oporbu zanimaju milijunski otpisi u Robnim zalihama

Prosječna dob prvog uzimanja bilo kojeg sredstva ovisnosti, prema podacima iz izvješća, u Hrvatskoj iznosi 15,9 godina, prosječna dob prvog uzimanja heroina je 20 godina, a prosječna dob prvog javljanja na tretman je 25,7 godina.

Goran Beus Richembergh (Klub HNS-a) posebno zabrinjavajućim u prošloj godini drži činjenicu da je zabilježeno 150 smrtnih slučajeva koje je prouzročilo korištenje opojnih droga. 'Čak 103 osobe su se predozirale', upozorio je.

Govoreći o liječenju od ovisnosti, založio se za poticanje upućivanja ovisnika u terapijske zajednice koje su, smatra, učinkovitije i dokazano jeftinije, a drži i da je potrebno osnovati i 'kontrolirani sustav poticaja za zapošljavanje izliječenih i rehabilitiranih bivših ovisnika' kako bi se s njih 'skinula stigma'.

Richembergh također smatra da 'treba puno više pažnje posvetiti prevenciji u najranijoj dobi'.

Stavljajući također naglasak na jačanje prevencije i društvene reintegracije osoba koje prolaze kroz liječenje, Marin Brkarić (Klub IDS-a) ukazuje i na potrebu 'podizanja kvalitete ljudskih i institucionalnih resursa' te promocije zdravih stilova života. Nužnim drži i poboljšanje kadrovske i tehničke opremljenosti policije.

Andrija Hebrang (Klub HDZ-a) istaknuo je kako je Hrvatska napravila veliki iskorak u ovom području posljednjih nekoliko godina.

Ističući kako izvješće donosi brojne pokazatelje, ocijenio je da bi bilo vrlo korisno 'sve pokazatelje koji su ovdje iscrpni i precizni, usporediti s pokazateljima europskih zemalja i zemalja regije, kako bi se vidjelo gdje se nalazimo u tome'.

Tatjana Šimac-Bonačić (SDP) upozorila je na važnost provedbe mjera i aktivnosti na lokalnoj razini, na razini županija, gradova, naglašavajući da je jako bitno koliko i kada lokalna zajednica prepozna ovisnost kao problem. 'Treba raditi još više, trebamo raditi svi skupa i početi preventivu', naglasila je.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene