Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: Oporbu zanimaju milijunski otpisi u Robnim zalihama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U saborskoj raspravi o izvješću o stanju i upravljanju s robnim zalihama u prošloj godini oporba je ustvrdila kako je u Robnim zalihama zbog sumnje u kriminal potrebno provesti akciju sličnu 'Indeksu' i 'Maestru', te je postavila pitanje otpisa milijunskih dugova tvrtkama koje su poslovale s Robnim zalihama i otišle u stečaj, a zastupnici većine isticali su pozitivne financijske pokazatelje u protekloj godini.

Zlatko Koračević (Klub HNS-a) ustvrdio je kako je izvješće posebno zanimljivo zbog mnogih afera i mogućeg kriminala u Robnim zalihama. Rekao je kako se nakon lanjske rasprave o izvješću o Robnim zalihama, kad je, kako je rekao, utvrđena 'sumnja da je iz robnih zaliha raznim privatnim poduzećima darovano najmanje milijardu kuna hrvatskih poreznih obveznika', očekivalo da će DORH raščistiti stanje, kao što je to učinjeno akcijama 'Indeks' i 'Maestro'. U ime Kluba predložio je da se akcija nazove 'darovnica'.

Pročitajte i ovo Konzervirana hrana (Foto: Getty Images) Malo drukčiji preperi "Ako izađemo iz EU-a bez sporazuma, nastat će kaos. Mi imamo hrane za četiri mjeseca" Tesco pun kupaca (Foto: AFP) Neizvjesna budućnost Raspliće se Brexit: Počinje lagana panika u Britaniji, dio stanovnika čak stvara zalihe hrane za "sudnji dan"

'Klub HNS-a ne želi vjerovati da je milijarda kuna otišla u vjetar, a da se to smatra sitnim prijestupom', rekao je Koračević i upitao komu je stalo da se to gura pod tepih. Ustvrdio je kako je u protekle četiri godine otpisano oko 400 milijuna kuna nenaplaćenih tražbina od tvrtaka koje su otišle u stečaj. Tomu treba pridodati, rekao je, i 332 milijuna kuna koji su pretvoreni u vlasničke udjele. 'Činjenica je da se državne robne zalihe mogu nekažnjeno pustošiti, a da nitko od odgovornih ne mora odgovarati za njihovo poslovanje', ustvrdio je Koračević. 'Rezultat je to katastrofalnog rada s robnim zalihama u prijašnjim godinama, ponajviše prije 2000.', rekao je Koračević.

Frano Matušić (HDZ) rekao je kako Koračević ne može paušalno govoriti te ga pozvao da, ako nešto konkretno zna, o tome obavijesti državnoga odvjetnika kako bi se utvrdile činjenice jer, naglašava, 'nitko ne može biti nekažnjen zbog takvih radnja'.

Njegov stranački kolega Krunoslav Markovinović odgovorio je Koračeviću kako su Robne zalihe 2004. i 2005. podnijele mnoge tužbe 'i izvukle maksimum iz tvrtaka u stečaju'.

Na otpis tražbina upozorio je i nezavnisni zastupnik Dragutin Lesar, rekavši kako se radilo tako da se 'osnuje tvrtka "Tuti-fruti" koja, kad kupi robu iz Robnih zaliha, odlazi u stečaj'. 'A takvih "tuti-frutija", crknutih zečeva, bilo je ukupno za pola milijarde kuna', rekao je Lesar.

Krešo Filipović (Klub HDZ-a) ustvrdio je da u Robnim zalihama nema afera te da su sposobne ispuniti svaku zadaću koju pred njih stavi Vlada. 'Prihodi su 150 posto veći nego 2006. ili nominalno za 148,14 milijuna kuna', kazao je Filipović.

Zdravko Kelić (Klub HSS-a) rekao je kako je iz izvješća vidljivo da je osnovna značajka poslovanja Robnih zaliha povećanje prihoda od poslovanja i prodaje nefinancijske imovine, smanjenje dugoročnih dugova i rashoda u poslovanju.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Miljenko Pavlaković uvodno je rekao kako su ukupni prihodi i primitci u prošloj godini iznosili nešto više od 246,5 milijuna kuna, a rashodi i izdatci nešto viši od 211,7 milijuna. Iz toga se vidi kako je stvaran višak prihoda i primitaka nešto veći od 34,8 milijuna kuna 'koji s viškovima iz prijašnjih godina iznosi oko 85,3 milijuna kuna'.

Sabor u nastavku rada raspravlja o izvješću o provedbi nacionalne strategije i akcijskog plana suzbijanja zlouporaba opojnih droga za prošlu godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene