Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

UŽIVO Maras: "Danas ukazujemo na dva problema koja pokazuju da su Plenkoviću građani samo brojke"

Sabor je rad nastavio izjašnjavanjem o amandmanima na konačan tekst izmjena svog Poslovnika.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

10:17 - Zastupnici sjednicu nastavljaju izjašnjavanjem o amandmanima na konačan tekst izmjena svog Poslovnika. Za izjašnjavanje je ostalo 47 amandmana, a glasovat će se u petak. Za izglasavanje Poslovnika potrebno je 76 glasova.

10:15 - Ljubica Lukačić govorila je o svjetskom danu oboljelih od Down sindroma i Nacionalnom danu invalida rada.

Rekla je kako ti ljudi smatraju da većina njihovih pitanja nije riješena iako smo, kaže Lukačić, krenuli dobrim putem.

"Hrvatski savez udruga invalida rada upozoravat će javnost cijeli tjedan kako bi pokazali da njihove sposobnosti još uvijek nešto vrijede. Ovo prigodom želim izraiti veliko zadovoljstvo što ćemo uskoro rapsravljati o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom", rekla je Lukačić.

"Osobe s Down sindromom moći će se zaposliti što je danas rijetko. Svi se veselimo kada vidimo da je osoba s Down sindromom konobar, oni mogu raditi i neke druge poslove. Osobe koje su nastradale na poslu imaju velike probleme jer se često ne vraćaju na posao nakon stradavanja", rekla je.

"Kolegama koji se nisu sjetili da su danas ovi važni dani predlažem da obuku razne čarape za Down sindrom ili radnu odjeću kako bi podržali ove važne dane", rekla je.

10:05 - "Danas ukazujemo na dva problema koja ukazuju da su Vladi i Plenkoviću građani samo brojke. Jedna stvar je ta da je HEP spustio granicu ulaska u takozvani cveni tarifn model. Na kraju će to rezultirati za veće račune za one koji se primjerice tijekom ovih hladnijih dana griju na struju i to bez ikakve obavijesti", rekao je Maras koji smatra da je HDZ-u puno važnije tko će biti direktor u HEP-u nego hoće li 13.000 obitelji imati veće troškove.

"Druga stvar koja je još skandaloznija je inzistiranje na takozvanoj mirovisnkoj reformi. Prva reforma koju će gurati je ona koja će pogoditi stotine tisuće naših sugrađana", rekao je Maras.

"Poruka koju Plenković šalje sugrađanima je radite do kraja, ne zanima me kako ćete živjeti od vaše niske mirovine, što se mene tiče možete sa 67 godina otići direktno na groblje", rekao je Maras i Plenkoviću poručio: "Nemoj slušati Andrej što ti govori Bruxelles, slušaj svoje sugrađane, oni su 100 puta važniji nego briselski činovnici."

10:01 - Božo Petrov govorio je u ime Kluba zastupnika Mosta. "Most je još 30. ožujka 2017. uputio konačni prijedlog Izbornog zakona. Uskoro će se navršiti obljetnica upućivanja tog prijedloga na donošenje Saboru. Podsjetit ću da smo predložili da svaki birač ima tri preferencijalna glasa umjesto jednog. Želimo da birači mogu imenom i prezimenom izabrati veći broj zastupnika za koje smatraju da će ih najbolje zastupati", rekao je Petrov.

"U našim izmjenama predlažemo i zabranu kandidature za osuđene kriminalce", rekao je i podsjetio vladajuće da je njihov prijedlgo bio jedan od uvjeta nekadašnje koalicije.

"Podsjećam da smo ovaj zakon u prvom čitanju donijeli zajedno. Ako se netko predomislio vrijeme je da građanima objasni zašto. Vlada se u cijelom tom razdoblju nije udostajala dati svoje mišljenje. Pozivamo predsjednika Sabora da čim prije odredi datum rasprave o ovoj temi. Također pozivamo sve klubove oporbe da nas podrže u ovom zahtjevu", rekao je Petrov.

09:56 - Goran Aleksić bio je idući. "Prije da bi netko postao šef, direktor... morao je biti član Komunističke partije Hrvatske, danas opet ako netko želi biti član upravnog, nadzorno obora, šef, ako želi biti nekakva stručna osoba u državnom sektoru jednostavno mora biti član partije koja je na vlasti. Oni između sebe kada dođu na vlast čuvaju one druge", rekao je Aleksić koji je s govornice poručio da se u Hrvatskoj ne cijeni stručnost.

09:50 - Nakon stanke prvi je govorio Željko Glasnović. "Zašto se mi sramimo svjedočiti svoju vjeru. Imate 10 Božjih zapovijedi koje su okvir. Neki su se kristili, trebao je viljuškar da ih krste, imali su 120 kilograma. Kad je došla Hrvatska", rekao je Glasnović koji je za govornicom analizirao 10 zapovijedi.

"Ne sagriješi bludno. Kako će izgledati blud kad počnu izvanbračnu ljubav voditi SDP-ovac i HDZ-ovac", rekao je Glasnović.

"Sad dolazi Istanbulska konvencija. Jesu zbunjeni naši vjernici, naravno da jesu. Puno glava danas tuguje u Saboru jer generalu Stipetiću pogreb je bio pod križem. Militantni ateisti možete samo škripit zubima", rekao je.

9:30 Zastupnici su i danas rad započeli zahtjevima za stanke. Nezavisni Željko Glasnović stanku je zatražio zbog teme vjeronauka u školama. Goran Aleksić (Živi zid/SNAGA) govorit će klijentelizmu u Hrvatskoj, Marko Sladoljev (Most) i Josip Borić (HDZ) o aktualnoj političkoj situaciji, a SDP-ov Gordan Maras o promjeni tarifne naplate električne energije. 

Izjašnjavanje o amandmanima na konačan tekst izmjena Poslovnika

Hrvatski sabor svoj nastavilja rad izjašnjavanjem o amandmanima na konačan tekst izmjena svog Poslovnika. Odbor za Ustav i Poslovnik u utorak je postigao kompromis oko sadržaja Poslovnika, pa se očekuje da SDP povuče više od 350 svojih "opstruktivnih" amandmana i time skrati vrijeme izjašnjavanja o njima.

U srijedu je izjašnjavanje o amandmanima na Poslovnik, naravno, poslije stanki, najavio je zastupnicima u utorak, na kraju radnog dana, potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Na Odboru za Ustav u utorak, zastupnici vladajuće većine pristali su oporbi dati pravo da uvrštava u dnevni red točke koje su joj važne, i to na način da će se u roku od sedam dana raspraviti o točki koja se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, i to uz ima potpise 30 zastupnika.

Prihvaćen je i kompromis da prvog dana zasjedanja u tjednu, klubovi zastupnika mogu slobodno govoriti o njima važnim temama, odnosno, zatražiti stanke ujutro, od 9,30 do 10,45 sati dok bi u sve ostale dane stanka bila između 13 i 14,15 sati.

Novost je da će i zastupnici koji nisu članovi nijednog kluba moći zatražiti stanku, i to jednom tjedno, rezultat je to prihvaćanja amandmana Vlahe Orepića (NZ).

SDP-ovci će, nakon što je postignut kompromis, povući više od 350 svojih "opstruktivnih" amandmana, a i Most će povući svoje koji se ponavljaju, ali će pri glasanju ipak tražiti izjašnjavanje o 15-ak suštinskih amandmana, pa je u konačnici za izjašnjavanje ostalo 50-ak amandmana.

Za izglasavanje Poslovnika potrebno je 76 glasova.

Sabor u srijedu planira odraditi još četiri točke, među njima Prijedlog Programa statističkih aktivnosti do 2020. te Prijedlog Godišnjega provedbenog plana statističkih aktivnosti za ovu godinu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene